® Dag För Dag!

Publicerad 2011-05-30 11:39:54 « Fakta,

Dag 4 - Din första hund


Min första hund var en blandras. Bordercollie och Belgisk Vallhund (Malinois.)

Jag var säker på att jag ville ha en hund, en hund jag kunde träna med - speciellt agility. Jag hade varit hos en Collie uppfödare men eftersom valpen jag ville ha (den enda som fanns kvar också) behövde operation så avböjde jag.
Jag letade vidare och fann en blandraskull, inte långt hemifrån, och skickade iväg ett mail.
Jag pratade med uppfödaren och kände genast en bra kontakt så jag beslöt mig för att åka dit efter skolan..

När jag kom dit var det x antal stora fina valpar som sprang runt på golvet och ägarna var mycket trevliga. Det var en valp som hela tiden bet i mina skor. Jag kunde inte riktigt bestämma mig så jag tog med mig informationen hem och funderade, åkte tillbaka några dagar senare. Samma valp, var på mina skor igen. Så jag bestämde mig för honom. Jag hade tänkt åka och hämta honom, men istället kom uppfödarna med honom hem till mig.


Då det var en Jack Russel tik som bodde på övervåningen (mycket skumt hus ja, men dem som varit där vet hur jag menar) så bestämde vi oss för att träffas där uppe. Locasita, som Jack Russeln heter, la sig på rygg för min lilla valp. Bara det chockerade mig!

Han var en enkel hund som lyssnade hur bra som helst. Jag hade honom oftast lös - han gick betydligt bättre så och det var inga problem med andra hundar.. Han var energisk men kunde även ta det lugnt. Första gången jag lämnade honom ensam, var på julafton, då fick han vara ensam i två timmar - det enda han hade gjort var att bita sönder några blyertspennor.


Tiden gick och han lärde sig x antal trix och han var den absolut bästa första hunden jag kunnat haft!
En dag lämnade jag honom ensam i rummet och åkte iväg till tippen med en kompis. Lite senare på kvällen kom kompisens unge och hans kompisar hem - dem hade varit på akuten. Då hade två av ungens kompisar (som för övrigt aldrig träffat hunden mer än klappat på han en gång utomhus) gått in i mitt rum - skulle klappa Smokey på kinden och han hade bitit den ena i läppen.
När jag fick höra det, visste jag att det var kört. Det finns ingen återvändo. Han skulle få somna in.
Men så tog vi han till veterinären, som kände igen kullen sen tidigare, för att kolla om han hade ont. Veterinären tyckte vi skulle röntga och visade inte dem något så skulle han få somna in. Vi fick smärtstillande över helgen och Smokey fick inte röra på sig för mycket så han fick en liten hage att röra sig i.


Det var en söndag, jag fick med mig Stefan ut och ta några sista bilder på min älskade vän.. Jag släppte honom lös och han sprang runt, runt, runt - lekte med pinnar och var hur glad som helst. Jag minns att jag grät några tårar då jag visste vad som skulle ske - fast hoppet ändå var hos mig.
På måndagen åkte vi till veterinären, röntgade honom och det visade inget. Det var inget enkelt beslut, men med alla runtom mig som stressade mig så vart det ett snabbt svar. Han låg där på bordet, kompisen höll om honom medans jag satt en bit bort och var helt förstörd - kunde inte tänka, bara gråta.
"Du måste säga hejdå, annars kommer du ångra dig - jag lovar"..
Jag gick fram till bordet och sa "jag älskar dig mammas cp" och Smokey viftade på svansen.. Då var det kört - han hörde vad jag sa! Tårarna sprutade och livet kändes hopplöst.

Väl hemma hade svärmor plockat undan allt som har med hund att göra - det var rent i rummet..
Jag satt i flera timmar och funderade på om det verkligen hade hänt - är han verkligen borta!?

Det var den värsta tiden i mitt liv, 5 dagar senare kom jag hem med Zheeba.

RIP Mammas CP
7 September 2oo5
-
1 Oktober 2oo7
Jag Kommer Aldrig Glömma Dig!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® En liten söndags fundering !

Publicerad 2011-05-29 12:56:13 « Hundliv,

Någon skriver om att en hund behöver nytt hem - akut !
Folk skriver tex "åh vad synd att jag har hund hemma annars hade jag tagit emot den redan idag".. Varför ens skriva det? Om man nu vill ta chansen, så gör det? Allting går!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag !

Publicerad 2011-05-29 12:15:07 « Fakta,

Dag 3 – Berätta om din hunds ras

Schäfer:
I mina ögon är det en arbetsmyra. En perfekt hund som gör vad du vill, som du kan komma långt med. En lojal vän för livet. Stor och fin (nu pratar jag om dem rakryggade) med underbar kropp. Negativa med Schäfer är deras stress och pip.
Läs mer på: http://www.schäferhunden.se/

Bild snodd från Google.

Rottweiler:
Dundersnygg kropp med stabilt temperament. Även Rottisen är en arbetsmyra och kräver sin stimulans, precis som Schäfer.
Läs mer på: http://www.rottweilerklubben.se/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=206


Siberian Husky:
Gillar du att vara ute mycket? Låta hunden få dra dig - då är Huskyn bäst. Uthållig, köldtålig och stark. Det är sällan du kan ha en Husky lös, utan att den springer efter något. Jaktinstinkten är otroligt hög hos dem.
Läs mer på: http://www.siberianhusky.se/Rasen/omrasen.htm

Bild snodd från Google.

NewFoundLand:
Stor, tung och sund – Newfoundlandshund.. En riktig bamse. En drag hund som mer än gärna hjälper familjen med att bära pickniken under promenaden. "Nuffen" är känd för sitt mjuka temperament och lojalitet. Men även sin naturliga instinkt att dra upp djur och människor ut vattnet.
Läs mer på: http://snk.info/

Bild snodd från Google.

Jag brukar sällan räkna med att Zheeba är något mer än Schäfer/Husky. Men det är hon ju, det går inte att förneka. Hon har Schäferns utseende och färg, delar det med Huskyns pipande och flockkänsla - samt jaktinstinkt. Rottisens klumpighet, inte den smidigaste i flocken så att säga. Zheeba älskar att springa - speciellt när vi cyklar. Hon älskar att ha något att göra, dra eller bära på något.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Nytt Trix: Runt

Publicerad 2011-05-29 00:25:56 « Tips & Trix,

Vi har jobbat med det här med att Zheeba ska backa runt mig, i x antal dagar.
Jag har äntligen kommit dit jag ville vara för länge sen. Men jag har tänkt helt fel.
Jag fick hjälp av svägerskan att tänka på ett annat sätt - men jag lyckades iaf.
Nu kan Zheeba backa runt mig - jag står helt stilla och börjar med "go" kommandot: "kom igen" - hon blir taggad och jag säger runt - Zheeba backar och jag berömmer. Fortsätter tills hon går fler steg. Hon vet att hon ska gå runt.. Tack vare Maria som hjälpte mig med att hålla en hand på låret så hon inte puttar ut med rumpan för mycket. Nu går hon lite som hon vill - men hon har ju ingen bakdelskontroll så jag är nöjd :)

Film på det kommer någon dag..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Spår lördag

Publicerad 2011-05-28 23:52:09 « Träning,

Fanny var här idag och vi tog med grannen Mario och skickade ut han i skogen. Så fick Zheeba och Fanny leta reda på han.

Fanny fjantade runt en stund, men lyckades få upp spåret till slut och då fick hon fart - fyfan vad kul det var att se! Jag fick tillochmed springa efter för att händerna inte skulle ta skada. :) Underbara hund <3

Zheeba släppte jag lös, som vanligt vid dem här situationerna, och hon arbetade i högt tempo och ca 1 minut senare var hon på rätt plats. Hon ger aldrig upp, tappar hon spåret så går hon själv tillbaka och finner rätt väg. :)

Jag vet att hon inte borde få spåra lös, men jag har inte riktigt tänkt på det. Utan har oftast låta henne sköta det själv. Och skulle jag koppla henne så skulle jag bränna fingrarna - så vantar behövs. Och visst, hon skulle behöva lugna sig lite, men det får bli i framtiden.

På onsdag kommer Fanny tillbaka :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag !

Publicerad 2011-05-28 01:07:47 « Fakta,

Dag 2 - Presentera min hund !

[Namn] Zheeba `Nikita´ Johansson Nilsson.
[Född] 22 Juli 2007.
[Ras] Blandras. (Schäfer, Siberian Husky, Rottweiler & Newfoundland.)
[Positivt] Arbetsviljan, Glädjen, Storleken, Pälsen m.m.
[Negativt] Pipandet, Ensamhetsträningen, osäkerheten etc..


När jag först skaffade henne ville jag inte ha henne. Jag skaffade henne lite för tidigt efter att jag fick avliva min första hund. Jag gillade henne inte för fem öre, hon pep och bet sönder saker. Jag ville inte ha henne. Men med tiden accepterade jag henne för den hon var, det tog väl ungefär 6 månader, och hon började växa in i hjärtat.

Jag ångrar henne inte! Absolut inte.
Hon har en livsglädje som skiner igenom hela kroppen. Hon är alltid villig att lära sig något nytt - men dock aldrig i tysthet. Det är väl det tråkiga med henne, att hon ska pipa för minsta lilla.

Ensamhetsträningen gick åt helvete från början. Jag gjorde som jag blev tillsagd och började i god tid, men icke. Jag provade allt ! Det gick inte, hon yla, skällde, pep och rev sönder saker. Hon skulle promt inte stanna på den sidan av dörren. Men idag kan hon acceptera att hon inte alltid får vara med överallt - så polletten kanske har ramlat ner en bit? ;)

Zheeba fick en valpkull, för ca 1½ år sen, och kanske inte med den bästa hanen. Och jag var inte direkt den mest kunniga människan, det kan jag erkänna. Hon var en bra mamma.

Zheeba gillar alla hundar, accepterar dem utan problem. Hon är heller inte den som startar bråk - men hon är heller inte den hunden som sätter andra på plats. Men har hon en leksak/pinne/boll i munnen då är det hennes och hon vill gärna springa med den en stund för att sen lägga sig och tugga i sin ensamhet.

Hon är osäker på nya människor, dem får inte gå emot henne utan hon vill kolla läget först.
Ignorera henne är det bästa man kan göra - mot vilken hund som helst egentligen..
Har du godis i fickan är hon din bästa vän ;)

Hon har hittills lyckats charma halva Kvarntorp när vi varit ute och tränat eller bara promenerat.
Men trots hennes brister, som jag kan bli riktigt förbannad över, så är hon min bebis - mitt hjärta - mitt liv - mitt allt.

Jag har stora förhoppningar för den här damen..Zheeba - världens bästa! <3
Jag dör för dig..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag till Dag !

Publicerad 2011-05-27 14:23:30 « Fakta,

Dag 1 – Presentera mig själv


Jill heter jag, ganska slö och lat mäniska - om jag får säga det själv. Men har dock inga problem att ta en träningsrunda om det skulle komma fram :)
Jag har viljan men inte disciplinen, eller vad man ska kalla det..Bor tillsammans med min själsfrände, Marcus, i Kvarntorp.
Har precis fått diagnos, ADD, och försöker ta mig tillbaka till vardagslivet.
Till hösten börjar jag troligtvis med rehabiliteringen så jag kommer ut bland folk.
Vi diskuterar förtillfället medicin av olika slag..

Älskar allt som har med djur att göra.
Jag red mycket förut, men kände att det inte riktigt var min grej - att hålla på med hästar flera gånger i veckan. Skaffade min första hund 2005, och kände att det är verkligen något som jag inte kommer släppa i första taget ;)Jag älskar att ta kort på oväsentliga saker, om jag bara hade råd med systemkamera!
Men älskar min kompaktkamera iaf ;)

Har förnärvarande hund, katt, fiskar och räkor som husdjur - en och annan dammråtta också såklart.

Jag har en mamma, som bor inne i Örebro. Världens snällaste! Min närmaste vän. <3
Min styvpappa, som alltid funnits och hjälpt till med det han kan. I mina ögon är det han som är min pappa, då han alltid funnits vid min sida och varit en förebild.
Min biologiska pappa bor i Karlstad, för tillfället hoppas jag att han arbetar med sina problem.
Jag har x antal kusiner och tremänningar, dem flesta utav dem bor i underbara Värmland.
Världens bästa mormor, en ärlig människa som betyder mycket för mig.
Den bästa farmorn, trots allt skit så står hon på benen. Så snäll och underbar! <3Jag har även en bror, som har något slag av Aspergers syndrom. Så skoj man haft med honom, dock träffas man inte så ofta som man vill nu för tiden :/
En syster, som har ADHD/Borderline, som bor i Mullhyttan med sin karl och två barn - en tredje på väg.
Eliaz och Ewelin är mina solstrålar! Jag hatar att jag inte träffar dem så ofta.

Sen har vi min bästa vän, Annika! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Rädslor hos hund..

Publicerad 2011-05-25 21:17:49 « Frågor & Svar,

Om din hund är rädd för något, hur gör du då? Går du omvägar eller låter du hunden konfrontera sin rädsla?


Jag konfronterar, så hunden kan komma över det och gå vidare med sitt liv. För rädsla föder stress och stress föder komplikationer = Inte bra!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Akutsjukvård för hund

Publicerad 2011-05-21 22:05:39 « Hundliv,

Citerat från: http://www.fredriksteen.se/component/content/article/14-startsidan/139-akutsjukvard

AKUTSJUKVÅRD
&
Första Hjälpen
för hund
Leg. Veterinär
Annika Kozok

Text. Christoffer Frances | Foto. Johan Friskopp & Chris Frances

Annika Kozok har arbetat vid Djurkliniken Roslagstull hela dagen och stått vid operationsbordet under eftermiddagen. Hon har trotsat snöstorm och det opålitliga väglaget för att komma ut och hålla ett föredrag om akutsjukvård för Lidingö Brukshundklubbs medlemmar.
Om bara några timmar ska hon flytta till sitt nyinköpta hus strax norr om Stockholm! Hon verkar minst sagt upptagen dessa dagar, men tar sig ändå god tid med både föredrag och efterföljande frågor.
Tänk om lite fler av klubbens medlemmar också hade orkat anstränga sig genom att komma ut och fylla upp stugan när klubben bjuder på ännu en lysande föredragshållare...!
vet.png

Om en olycka har skett och du råkar vara på plats och känner att du kan hjälpa till så är det första och allra viktigaste att tänka på alltid ”din egen säkerhet först och främst”.

Scenariot för veterinär Annika Kozoks föredrag för kvällen är att det har skett en olycka och en hund har blivit påkörd av en bil.
Du är på plats, har kontrollerat din egen säkerhet. Vad kan du göra för att hjälpa den uppenbarligen svårt skadade hunden, som faktiskt också skulle kunna vara din egen!

Visar hunden några livstecken?

Du kan börja med att kontrollera efter livs- tecken genom att nypa hunden ganska hårt mellan tårna, eller peta försiktigt i ögon- vrån och se om du på så vis kan framkalla en reflexrörelse.
Du kan också pröva efter livstecken genom att öppna ögat och peta på hornhinnan eller pilla med en liten pinne i ena nosborren för att eventuellt fram- kalla en nysreflex.
inos.png

Andningskontroll.

Kontrollera om den skadade hunden andas!
Tänk på att det är en ganska stor skillnad mellan stora och små hundar i deras andningsfrekvens. En stor hund andas mellan 20-30 gånger per minut, medan en liten hund är intensivare med nästan ett andetag per sekund!

Puls.

Om du har konstaterat att hunden andas då har den också puls och den kan du kontrollera genom att känna av pulsen på insidan av ljumsken!
Därefter kan du fortsätta att kontrollera hundens hälsotillstånd genom att kontrollera slemhinnorna i munnen som skall vara rosa. Är du osäker kan kontrollera genom att trycka med tummen mot tandköttet några sekunder. När du tar bort ditt finger är det vitt där du tryckt undan blodet och inom 2 sekunder ska tandköttet åter bli rosa när blodet strömmar tillbaks. Om blodet inte strömmar tillbaks snabbt nog är det ett allvarligt varningstecken på att hunden har hamnat i chock och måste få professionell vård snarast möjligt.

Pass På!

Om du har kunnat konstatera att den skadade hunden ger ifrån sig livstecken och du skall fortsätta att undersöka och hjälpa den kan det vara en god idé att sätta på hunden en provisorisk munkorg. En rädd hund kan bita ifrån riktigt ordentligt så det är bäst att vara på säkra sidan.
Behöver du flytta hunden till ett säkrare ställe eller kanske din egen bil för snabb transport till veterinär så kan du använda en filt eller till exempel om det finns en matta i bagagerummet på bilen. Tänk på att hunden ska ligga på sin högra sida eftersom hjärtat precis som hos oss sitter till vänster och inte skall belastas mer än vad det redan är på grund av olyckan.
Tänk dock på att hunden inte ska ligga på öppna sår!
Försök att arbeta och hjälpa hunden så lugnt som möjligt så att du inte i onödan stressar en kanske redan chokad och stressad hund.

HLR.

Om du har konstaterat att hunden har puls men inte andas själv kan du försöka hjälpa den med att, precis som på en människa, ge konstgjord andning. När du har kontrollerat att hunden har fria luftvägar, ta ett stadigt med försiktigt grepp runt hundens nos och blås sedan in luft genom näsborrarna med en takt av 2-3 andetag varannan eller var tredje sekund. Det är tyvärr inte så stora chanser att kunna rädda en hund med hjälp av konstgjord andning, men det är alltid värt ett försök!

Hjärtmassage.

Om hunden har drabbats av ett hjärtstopp kan man försöka att ”kickstarta” det genom ett knytnävsslag på själva hjärtat.
Även här är chanserna små att få en positiv verkan på behandlingen och det är endast rimligt att eventuellt kunna få igång hjärt- verksamheten igen inom 1-2 minuter efter att hjärtat slutat slå.
Men som alltid är det värt ett försök och gör man ingenting alls kommer hunden garanterat att dö i alla fall.

Blödningar.

En hund har ca 80 ml blod per kilo kroppsvikt och ofta kan vi uppleva ett blödande sår som mycket värre än vad det egentligen är. En hund kan förlora ca 10% av sin blodmängd utan att det innebär någon större fara för hunden. Självklart ska du snabbast möjligt försöka stoppa blödningar genom att lägga på tryckförband som sedan får ligga kvar då det är viktigt att blodet får koagulera runt sårkanterna så att blödningen stoppar upp medan du tar dig till veterinär snabbast möjligt.

Chock.

Chock är ingen sjukdom utan ett tillstånd som hunden kan hamna i på grund av;

•    Blodcirkulationsrubbningar

•    Inre och yttre blödningar

•    Vätskeförlust (kräkningar & diarré)

•    Störning av hjärtfunktionen.

•    Blodförgiftning, förgiftning, allergi.
•    Hjärnskador.

Symptom på att en hund hamnat i ett chocktillstånd kan vara följande;

•    Snabb, men svag puls.

•    Snabb, men ytlig andning.

•    Bleka slemhinnor.
•    Kall hud, kalla ben.

•    Svaghet, orolighet.

När en hund hamnat i ett chocktillstånd så sätter kroppens egen försvarsmekanism in och koncentrerar blodcirkulationen till de livsnödvändiga organen hjärta, lungor och hjärna. Hunden kommer att drabbas av blodtrycksfall, syrebrist i vävnaden, mindre blodtillförsel till huden (som då känns kall), muskulatur, mag– och tarmkanal.
Det gäller att få hunden att känna sig lugn och trygg och snarast få den ur chocktillståndet då den nedsatta blodcirkulationen kan ge biverkningar på njurarna.

Akutsjukvård hund

Stödförband.
Om du misstänker att en skadad hund som du försöker hjälpa har en benfraktur kan du lägga ett stödförband med hjälp av kompresser, bandage och kanske en pinne eller linjal som stöd. Kom dock ihåg att du endast kan lägga stödförband på benen nedanför armbåge, eller knä.
spjlkning.png

Sommar, sommar, sommar...


Ormbett.

Hundar är nyfikna, springer gärna runt och kollar in det mesta av vad naturen har att erbjuda. Ibland har de oturen att kanske nyfiket nosa på en huggorm som ligger och dåsar i solen eller kanske spännande (för en hund) ringlar iväg i gräset.
Hundar som blir ormbitna blir det oftast i tassar, eller runt nosen.

Vad ska du göra som hundägare om oturen har varit framme?

Först och främst ska du tänka på att du alltid ska ta dig fortast möjligt till veterinär!
Men precis som i alla andra olyckssituationer är det viktigt att behålla lugnet och inte stressa upp dig själv eller hunden.
En ormbiten hund ska röra sig så lite som möjligt så om du orkar ska du bära den till bilen. Även här kan det vara nödvändigt att förse hunden med en provisorisk munkorg då den kan ha rejält ont och vara rädd och därför kan försöka bita ifrån sig för att få vara ifred. Du ska INTE massera ormbettet, binda av benet, eller kyla med is.
Många hundägare har fått ett recept på kortisontabletter att ha i beredskap om hunden skulle bli ormbiten eller plötsligt drabbas av en allergisk reaktion av till exempel jordgetingstick.
Idag råder det delade meningar inom veterinärvetenskapen om hur stor positiv effekt kortison verkligen har vid ett huggorms- bett. Som hundägare vinner du i alla fall ingen extra tid med kortisonbe- handling utan måste åka snabbast möjligt till veterinär för professionell behandlig och vård.

Vid en allergisk reaktion ska du absolut ge din hund kortison, om du har tillgång detta och därefter snarast söka veterinärhjälp!
En annan viktig sak att komma ihåg är att huggormar är fridlysta och du får absolut inte slå ihjäl ormen även om den har bitit din bästa vän. Se i stället till att komma till veterinär fortast möjligt. Alltså är det därför ett bra tips att ha telefonnummer till dygnet runt öppna akut-/ jourveterinärer eller djursjukhus inlagda i mobilen!

Värmeslag.

Om din hund skulle drabbas av värmeslag till exempel i bilen en varm sommardag. Se då till att flytta den snabbt, men försiktigt till ett svalare ställe.
Det första du ska göra därefter är att kontrollera hundens andning, puls och temperatur.
Om du vet att du har en veterinär i närheten är det allra bästa att ta hunden dit. Veterinären kan då direkt påbörja en skonsam och effektiv nedkylning av hunden med iv-dropp!
Om du inte har möjlighet att iltransportera hunden till en djurklinik, är det följande goda råd från Annika som gäller.
Om hunden är vid medvetande så ställ den med enbart benen i rinnande vatten. Om hunden är medvetslös så kyl ned den med kallt vatten på benen. Det är viktigt att arbeta lugnt och att ha tålamod med en hund som drabbats av värmeslag och att långsamt arbeta på att få ned hundens temperatur. Målet är att hunden ska ha återfått normal kroppstemperatur inom 30-60 minuter. Att chockkyla hunden med hinkar med kallvatten är inte alls bra och förvärrar ytterligare hundens trauma. När du sen har läget under kontroll ska du snabbast möjligt men fortfarande med bibehållet lugn ta hunden till veterinär för vidare undersökning och behandling.

Frågor och svar.

Vi som var på föreläsningen fick under kvällen chansen att ställa alla våra egna hundfrågor till Annika. Hon tog god tid på sig att besvara alla dessa frågor med stor yrkeskunskap och erfarenhet, men samtidigt också med mycket humor och gott humör.

Ni som inte var där missade en av årets höjdpunkter på klubben. Ni som ska gå kurs våren 2011 får förhoppningsvis chansen att lyssna till Annika Kozok då LBK har bett henne att köra en ”favorit-i- repris” för alla kursdeltagare!

Väl mött!


Christoffer Frances

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Tycker du att det är rätt?

Publicerad 2011-05-20 12:48:07 « Hundliv,

Jag vaknade och gick för att ge Zheeba frukost, kollar ut genom fönstret och ser grannens svarta hund som lunkar lite lagom fort på gräsmattan. Ingen människa i närheten. Hunden försvinner och jag går upp för att sätta mig vid datorn en stund, då är hunden på framsidan här. Jag som tänkte gå ut på en långis med Zheeba..

Går ut efter en stund för att kolla läget, då är hunden ute..
Han är ju inte aggresiv mot människor, så jag visslade på honom och han kom i en rejäl fart. Satte koppel på honom och gick över med honom till ägaren. Förklarade med lugn ton att hunden absolut inte får hållas lös på sommarhalvåret, enligt svensk lag. Han förstod och verkade inte helt bakom flötet. Han skulle fixa någon långlina eller hundgård till hunden. Och jag förklarade även att nästa gång ringer jag polisen, för jag behöver komma ut med min egna hund och jag har varken råd eller lust med ett slagsmål mellan hundarna - även om hundarna fungerat bra ihop dem få gångerna dem stött på varandra.

Utmana inte ödet, helt enkelt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Träning och åter träning!

Publicerad 2011-05-19 16:34:54 « Träning,

Det händer inte speciellt mycket, om ärligheten ska fram, med Zheeba. Hon är sig själv och har väl haft semester ett bra tag nu. Hon får ju lång ledigt emellanåt - när det är mycket med allt annat :)

Men idag, på morgonpromenaden, var hon som en valp (överallt och ingenstans) så täntke plocka ner henne på jorden. Då kommenderade jag henne till min vänstra sida - stampade med högra foten i marken och hon skulle backa runt mig (var tanken).. Zheeba fattade genast galloppen och gick så fint bakåt, halvt runt mig (och satte sig baklänges på min högra sida.) men det var inte så långvarigt. Tålamodet tog slut och hon ville hellre springa och leka och busa istället för att göra något så tråkigt. Så hon fick göra om det, och gjorde rätt, sen fick hon göra som hon ville :)

Nu ska jag ut och se om det har fastnat något i huvudet på den där hunden :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Hur sköter du din hund?

Publicerad 2011-05-18 18:16:48 « Frågor & Svar,

Citerat från Jordbruksverkets hemsida:

Så sköter du din hund

Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras. Det är inte bra för hunden att vara ensam under en hel dag och inte bli rastad eller på annat sätt aktiverad förrän fram mot kvällen.

Hundvalpar


Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och över huvud taget inte förrän de är åtta veckor. Valparna får heller inte lämna uppfödaren innan de är åtta veckor om inte det finns särskilda skäl.

En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Det är inte lämpligt att hundvalpar under sex månader sitter i karantän.

Foder och vatten


Varje dag ska du ge din hund foder som garantera att hunden får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.

Om du har din hund inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. En hund i rastgård måste få vatten minst två gånger per dygn och du måste se till att vattnet inte omedelbart fryser.

Rastning


Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.

Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag.

Bundna hundar och hundar i bur


Du får inte binda din hund inomhus. Om du behöver dämpa en stökig hund kan du hålla den i koppel en stund. Om du behöver begränsa hundens rörlighet en lite längre tid kan du sätta upp galler eller på annat sätt inhägna ett område. Inhägnaden måste vara lika stor som boxutrymmet för den aktuella hunden, se nedan.

Utomhus får hundar inte vara bundna ständigt. Detta gäller även om du använder löplina. Det är inte tillåtet att låta hunden vara bunden mer än två timmar och du måste se till så att den inte skadas. Valpar under sex månader får bara vara bundna under kortare stunder.

Hundar får inte förvaras i burar annat än vid särskilda tillfällen. Det gäller:

  • Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.
  • I samband med jakt. Hundarna får då förvaras i burar som mest åtta timmar per dygd om de rastas var tredje timme.
  • Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla.
Mer information om vad som gäller vid transport av hundar finns här.

Munkorg, elhalsband och stackelhalsband


Munkorgar som sitter så tätt att de hindrar hunden från att hässja får bara användas tillfälligt. Att hunden hässjar innebär att den flämtar upp till 400 gånger per minut. Hundar gör det för att svalka av kroppen eftersom de inte kan svettas.

Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Elhalsband är ett halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar.

Elstängsel
Det är inte tillåtet att använda osynliga elstängsel som ger hunden en stöt när den passerar det. Synliga elstängsel som ger hunden en stöt när den kommer emot det får bara användas om ytan som omgärdas av elstängsel är minst 50 gånger minimimåtten för rastgård för hundar upp till 45 cm i mankhöjd. För större hundar måste ytan vara minst 800 kvadratmeter.

Utrymmen för hundar


Rum och andra utrymmen där din hund vistas ska vara anpassade efter hur många djur som finns där. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Tänk också på att hundar tycker om att "bädda" själva, så ge dem möjlighet att göra det. Digivande tikar ska ha en lugn plats för sig och sina valpar.

Inomhusmiljö


Miljön där hundarna vistas ska ha en temperatur och luftfuktighet som lämpar sig för dem. Det ska finnas fönster som släpper in dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna.

I större anläggningar för hundar ska det finnas utrymmen för
  • foder och foderhantering
  • bad och skötsel av djuren
  • isolering och vård av sjuka djur.
Tänk också på att det måste vara möjligt att rädda hundarna om det brinner.

Rastgårdar


Rastgårdar måste ha platser som kan ge både sol och skugga och även skydd mot regn och blåst. Det ska finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Om hunden ska vara i rastgården mer än någon timma per dag måste det finnas en koja eller något annat inomhusutrymme där hunden kan söka skydd.

Det är viktigt för hundar som vistas länge i rastgårdar att miljön är stimulerande. Det är lika viktigt att de får komma utanför rastgården då och då. De ska därför rastas på annan plats åtminstone en gång per dag.

Minst så stora ska rastgårdar vara


Här ser du hur stor rastgården minst ska vara, räknat i kvadratmeter, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Rastgården får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan.
Hundens mankhöjd

Antal hundar

< 25 cm

25-35 cm

36-45 cm

46-55 cm

56-65 cm

>65 cm

1 6 10 15 16 18 20
2 8 14 18 20 24 28
För varje ytterligare hund ökas ytan med 4 6 8 10 12 14
Om du har två hundar av olika storlek i rastgården ska ytan beräknas som för två hundar av den större storleken. Om det finns ännu fler hundar som är olika stora i rastgården lägger du till den yta som krävs för varje hunds storlek.

Minst så stora ska boxar i hundstall vara


I hundstall eller liknande ska väggarna mellan boxarna ha en siktbarriär som är minst hälften så lång som mellanväggen. Siktbarriären ger hundarna möjlighet till avskildhet. Men boxen måste också vara konstruerad så att hundarna kan se andra hundar om de vill det.

Här ser du hur stor boxen minst ska vara, räknat i kvadratmeter, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Boxen får gärna vara större man aldrig mindre än måtten i tabellen nedan.
Hundens mankhöjd

Antal hundar

< 25 cm

25-35 cm

36-45 cm

46-55 cm

56-65 cm

>65 cm

1 2 2 2,5 3,5 4,5 5,5
2 2 2,5 3,5 4,5 6 7,5
För varje ytterligare hund ökas ytan med 1 1 2 2 3 3
Om du har två hundar av olika storlek i samma box ska ytan beräknas som för två hundar av den större storleken. Om det finns ännu fler hundar som är olika stora i samma box lägger du till den yta som krävs för varje hunds storlek.

Minst så stora ska hundkojor vara


En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska kunna skydda mot blåst, direkt solsken, nederbörd, kyla och fukt. Kojan bör ha vindfång eller vindsluss så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.
Liggytans minsta mått

Längd

Bredd

Höjd

Hundens längd i meter från nosspets till svansfäste multiplicerat med 1,1 Hundens mankhöjd i meter multiplicerat med 1,1 Hundens mankhöjd i meter multiplicerat med 1,2

Hundägaren ansvarar för vad hunden gör


Det är hundägaren som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Ditt ansvar framgår av lagen om tillsyn över hundar och katter.

Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under resten av året ska hundägarna se till att de inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Så.. Hur sköter du din hund?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Det blev inte som man tänkt sig

Publicerad 2011-05-15 15:53:32 « Vardagen,

.. Men vad trodde jag egentligen?

Men vi fick en 2,5 timmes promenad med lite bad och sånt :)
Zheeba skötte sig hyffsat bra och lyssnade ovanligt bra idag, då hon fick springa lös  :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Tips och Trix

Publicerad 2011-05-14 22:51:51 « Tips & Trix,

Då det är så satans varmt på dagarna fick jag tipset att gå upp tidigt och cykla en runda med Zheeba.
Det låter ju toppen men problemet är att jag sällan kommer komma upp - jag kan ju alltid lägga mig igen, när jag kommer hem. Så undra om man skulle ställa klockan och ta en cykeltur runt 5 snåret :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Fanny & Olivia!

Publicerad 2011-05-13 23:33:53 « Hundliv,

Helt olika hundar, men ack så underbara!
Dem passar in bra i våran vardag och är glada till vad vi än hittar på.
Öppna för nya äventyr och det gillar vi..

Att dem är fruktansvärt charmiga gör ju inte saken sämre ;)
Jag Älskar mina extra voffar! <3Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Det här med klicker

Publicerad 2011-05-13 17:18:21 « Frågor & Svar,

Använder du klicker?
Av vilken anledning?
Hur fungerar det för dig och din hund?
Om din hhund är "inklickad", är du inte rädd att den ska reagera på andras klicker då?Jag använder inte klicker av den enkla anledningen att jag inte behöver. Då kommer nästa fråga - varför behöver jag inte? För jag anser inte att man behöver använda dubbelkommandon på en hund som redan fattar att "bra" betyder godis. Varför då använda "klick" - "bra" - godis som beröm?
Jag kan acceptera att folk använder det, men jag förstår inte varför. Och att säga "men det fungerar för mig och min hund" förklarar ingenting. Av vilken logisk anledning ska du använda ett klick ljud innan du säger "bra"?

Vad hände med den gamla hederliga inlärningen, som har fungerat i alla år?
Är det så att folk inte kan tänka logiskt? Eller är det för att dem tycker att hunden och människan ska ha en apparat som är emellan dem? Jag förstår inte!

Jag kan dock förstå filosofin i det hela, att hunden ska tänka själv vad du ber den om och att den ska börja smått och arbeta sig upp till slut resultatet. Men varför inte bara be hunden göra det på en gång?Så är du klickeranvändare, förklara gärna för mig av vilken anledning du använder klicker och förklara varför du inte kan använda det "gamla" sättet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Jagar vilt / katt / får etc..

Publicerad 2011-05-12 23:30:01 « Frågor & Svar,

Då jag själv har en hund som gärna sätter fart mot springande katter, harar, rådjur - vad som helst som rör sig förutom människor och andra hundar - när hon är lös.

Så tänkte jag se vad ni tror om att prova lite av Fredrik Steens idéer?
http://www.fredriksteen.se/component/content/article/14-startsidan/126-jagar-din-hund-efter-vilt-bli-en-baettre-jaktledareJag citerar:

"En av övningarna kan vi kalla - Jag visar, du jagar!
Den går ut på att du har två bollar hunden vill springa efter. sätt ner hunden på lydnad eller håll den i halsringen. Kasta iväg bollarna åt varsin håll. Hunden vill då springa efter någon utav bollarna. Den boll hunden vill springa efter får inte hunden jaga. däremot den andra bollen som du visar eller pekar på, den får hunden jaga. När hunden gör det så berömmer du och leker mycket med hunden.

Den andra övningen är - Spår!
Om du har lärt din hund spåra, lägg då ut ett spår där du vet att det gått vilt. Påvisa hunden det spår du lagt ut och uppmuntra hunden att spåra det. När och om hunden växlar spår till ett viltspår så stannar du bara och står still samtidigt som du håller i spårlinan. Du kan också med lugnt men tydligt kroppsspråk visa att du inte är imponerad. När hunden efter en stund fortsätter att spår det spår du lagt ut så berömmer du rikligt igen. Använd gärna en stor belöning i slutet av spåret.

Den tredje övningen kan vi kalla - Såg du inte den?
Du går i skogen och allt är lugnt. Plötsligt stannar du upp och fokuserar blicken på något långt in i skogen. Du står stilla och bara stirrar. Hunden kommer då att uppmärksamma dig men förstår inte vad du tittar på. Plötsligt släpper du kopplet och bara springer mot ett påhittat vilt (som inte finns). Efter ett tjugotal meter stannar du och går tillbaka utan att säga något till hunden. Hunden kommer då att uppfatta att du jagade efter vilt som inte ens "jag" såg. och med det bli imponerad av dig."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Kumlas Klokaste Hund

Publicerad 2011-05-12 18:31:28 « Hundliv,

Fanny kom imorse och sen blev det lite lugnt, sen en fartfyllt promenad.
Senare en tripp in till Kumla och tagit lite bilder och sånt :)

Kvällen bjuder på lite hjärngympa och långpromenad :)

Dem mailade om KKH..

Vi säger GRATTIS till Billy och hans matte för första priset!
Välförtjänt iaf :)

Imorrn blir det en tripp in till Kumla för att hämta hederspris och diplom:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Bildbomb

Publicerad 2011-05-11 19:10:09 « BildBomb,

Jag är en utav dem som INTE redigerar bilderna i photoshop eller liknande. Helt orginal !Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Det här med forum

Publicerad 2011-05-10 15:13:37 « Hundliv,

Jag har börjat tröttna på att skriva och konversera med folk i olika forum, varför? Jo, speciellt i hundvärlden, så ser dem bara svart /vitt. Jag ska försöka förklara:

Om du startar en tråd om att du tänkt skaffa en valp, som är en blandras. Då ifrågasätter dem genast varför du väljer blandras istället för renrasigt. Visst att dem flesta tycker att man ska avskaffa blandrasavel helt pga sjukdomar och du vet inte vilken hund du får - sånt kan jag acceptera. Men även om du skaffar en renrasig så vet du inte vad du får för hund. Köper du en vallhund är det inte säkert den har vallegenskaper. Skaffar du en brukshund, kanske den inte har någon arbetsvilja.

Visst att du inte vet vad hunden kommer bli när den blir stor, om du skaffar blandras, men det vet du ju inte heller med renrasigt. Det här med blandraser är ett stort ämne i hundvärlden - det finns tillochmed folk som inte ens kan acceptera en människa för att den har en blandras. Det finns även dem människor som kan ta av sig hatten och säga "jag skulle valt en renrasig istället, då jag märker att jag hellre vill jobba och ha ett större fält med vad jag kan göra med min hund". Men dem flesta nöjer sig med en hund som sällskap - och varför skulle då inte en blandras fungera?

Jag ångrar lite att jag har en blandras, men jag ångrar inte personligheten eller individen i sig.
Visst man blir låst - men det hindrar en inte att hitta på saker med sin hund iaf !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Cykeltur

Publicerad 2011-05-09 16:11:07 « Vardagen,

Igår kväll fick jag sällskap av Felicia och Daizy på cykelturen.
Riktigt trevligt hade vi - Zheeba fick dock inte riktigt springa i det tempot hon ville, då Daizy har så korta ben och jag ser helst att hundarna travar. Men båda hundarna var trötta efteråt :)

Vi stannade till för att låta hundarna dricka vatten, Zheeba fick känna på vattnet och fick sitt vanliga cpryck när det är vatten. Hon är ett riktigt blötdjur ;P

Ikväll ser det ut att bli samma runda. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Aldrig ska jag sluta älska dig !

Publicerad 2011-05-03 21:58:06 « Hundliv,

Jag saknar dig! För 4 år sen visste jag inte vad att den sommaren skulle bli den sista med dig. Jag minns din sista långpromenad, jag minns dig till 100%. Du är och förblir mammas nummer ett <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Kumlas Klokaste Hund!

Publicerad 2011-05-03 18:32:12 « Hundliv,

Har fått mail från juryn ifrån KKH!

Mitt bidrag såg ut såhär:

Hej!
Jag vill nominera min hund till Kumlas klokaste hund.
Varför? Jo, hon är den bästa vännen man kan önska sig.

Namn: Zheeba.
Ålder: 4 år den 22 Juli.
Ras: Blandras. Schäfer, Rottweiler och Siberian Husky.

Jag skaffade henne efter att min förra, absolut första, hund fick somna in.
Hon visade kärlek från dag ett och har varit min själsfrände enda sen dess.
Hon har hjälpt mig genom min torgskräck och panikångest, så att jag har kommit på fötter igen.
En hund som vet vad som förväntas utav henne och hon gör allt för att vara till lags.
Hon är min bästa vän och jag vill inte vara med den dagen då hon somnar in, det kommer bli väldigt smärtsamt.
Det är en hund man aldrig glömmer. Men sin strålande charm och vacka utseende så charmar hon alla :)

Då jag mådde som värst så visste jag ändå att hon behövde mig, hon visade mig antal gånger att hon fanns till hands. Vi tränar lydnad, freestyle, trix och balans. Vi lägger även spår med Zheeba då hon verkligen har en näsa för allt. Hon hittar det man inte trodde fanns, både i vått och torrt.

4 kommandon som hon lyssnar till är "fot", "sök" och "skall". Vilket är bra att kunna när man aktiverar sin hund med lite hjärngympa. Hon vet även vad "nej" och "varsågod" betyder, vilket jag tycker är en viktig del i vardagen.
Om jag måste välja mellan alla trick som hon kan så får jag välja "hälsa". När hon bugar sig
och skäller till (ibland). Ett roligt trick som inte alls tog lång tid att lära hon, då hon är lättlärd :)

Både hon och jag älskar att bo lite utanför samhället och bor just nu i Kvarntorp.
Här trivs vi, då Zheeba får utlopp sin stora energi och det finns alltid tillgång till sök områden.

Jag såg nu att jag missat lite, ex det skulle vara 4 kommandon - jag skrev 5 :P
Jag fick även detta mail idag:


Hej igen, vi har ingen riktig fart i tävlingen om klokaste hunden eftersom endast fyra hundar ställer upp. Det är lite av en besvikelse och förvånande men det hindrar inte att tävlingen går vidare och det gör vi med gott humör!  Juryn skulle sammanträtt denna vecka men vi har haft svårt att hitta en tid så det lär bli nästa vecka. Undertecknads tanke är att de fyra ska få en närmare presentation hos Kumlanytt och vi hör av oss framöver, var så lugn.

Med vänlig hälsning

Lars Litzén, Kumlanytt, juryns sekr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Visste du att?

Publicerad 2011-05-02 12:28:56 « Tips & Trix,

Det finns inget svenskt förbud mot någon särskild hundras,
men det är förbjudet att ha hundar..
  • som är överdrivet kamplystna
  • som lätt blir retade och biter
  • som man bara med svårighet kan förmå att avbryta ett angrepp
  • som låter sin kampvilja gå ut över människor och andra hundar.

Vissa vilddjurshybrider kan vara tillåtna


Det förekommer avelsarbete för att skapa nya raser av vilddjurshybrider. Exempel på sådana är varghybriderna Saarlos Wolfhund och Tjeckisk varghund, samt vildkatthybriderna Bengal, Savannah och Chaussie.

Vill du föra in ett sådant djur från utlandet ska du först studera stamtavlan, där parningen med vilt djur noteras. Om de fyra senaste generationerna är fria från vilda djur får du ha djuret i Sverige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Söndag !

Publicerad 2011-05-01 22:33:29 « Träning,

Nu, innan det blev mörkt, var jag och Zheeba ute på cykel tur. Och det är så roligt att se hur hela hunden brinner upp när man tar tag i styret och bara vill iväg. Det gick undan i början, hon vägrade lyssna på kommandon så vi bråkade en sväng. Men vi kom på rätt fot och hade en bra träning idag. Runt en mil cyklade vi idag :)
Vi stötte på harar, katter och en hund på vägen - Zheeba brydde sig inte speciellt mycket vilket är toppen!

Imorrn blir det andra bullar :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Söndag !

Publicerad 2011-05-01 13:07:41 « Tips & Trix,

Jag satt ute och pratade med Annica i telefon och jag hör grannens hund skriker, lilla Bessa. Då har en annan grannes hund kommit hit. En Labrador. Inte konstigt att Bessa blir rädd. Hon satt i sin hage.
Sa åt han att gå hem, som grannarna här sagt att man ska göra, och då stack han iväg.. 5 Minuter senare tog jag ut Zheeba för vi skulle ta morgonpromenaden, och Labradoren är vid fotbollsplanen med barnen.
Han får syn på Zheeba och kommer i en väldig fart. Zheeba står med rest ragg och hög svans, han kommer fram och vill leka. Jag skriker till ena ungen "ta hand om hunden", vad får man till svar? "Det är inte min, den bor där borta".. Ja? Men han hade ändå pli på den?!

Hunden och ungen sprang hemåt och vi kunde fortsätta våran promenad.
1) Enligt lagen får du inte ha hunden lös nu!
2) Om det skulle bli slagsmål så är det inte Labradorens ägare som får stå till svars. (Konstigt nog, då den brytit mot lagen..)

Skulle Zheeba hamna i slagsmål med en lös springande hund, inte fan skulle jag betala ett öre för det - men så fungerar det! Det är inte mitt ansvar att ta hand om en annans hund i det läget. Hur synd det än är om hunden. Om dem vet att hunden springer lös - bind den då!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

För att gå till något roligare - på tisdag kommer Olivia! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Välkommen!


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela