® Akutsjukvård för hund

Publicerad 2011-05-21 22:05:39 « Hundliv,

Citerat från: http://www.fredriksteen.se/component/content/article/14-startsidan/139-akutsjukvard

AKUTSJUKVÅRD
&
Första Hjälpen
för hund
Leg. Veterinär
Annika Kozok

Text. Christoffer Frances | Foto. Johan Friskopp & Chris Frances

Annika Kozok har arbetat vid Djurkliniken Roslagstull hela dagen och stått vid operationsbordet under eftermiddagen. Hon har trotsat snöstorm och det opålitliga väglaget för att komma ut och hålla ett föredrag om akutsjukvård för Lidingö Brukshundklubbs medlemmar.
Om bara några timmar ska hon flytta till sitt nyinköpta hus strax norr om Stockholm! Hon verkar minst sagt upptagen dessa dagar, men tar sig ändå god tid med både föredrag och efterföljande frågor.
Tänk om lite fler av klubbens medlemmar också hade orkat anstränga sig genom att komma ut och fylla upp stugan när klubben bjuder på ännu en lysande föredragshållare...!
vet.png

Om en olycka har skett och du råkar vara på plats och känner att du kan hjälpa till så är det första och allra viktigaste att tänka på alltid ”din egen säkerhet först och främst”.

Scenariot för veterinär Annika Kozoks föredrag för kvällen är att det har skett en olycka och en hund har blivit påkörd av en bil.
Du är på plats, har kontrollerat din egen säkerhet. Vad kan du göra för att hjälpa den uppenbarligen svårt skadade hunden, som faktiskt också skulle kunna vara din egen!

Visar hunden några livstecken?

Du kan börja med att kontrollera efter livs- tecken genom att nypa hunden ganska hårt mellan tårna, eller peta försiktigt i ögon- vrån och se om du på så vis kan framkalla en reflexrörelse.
Du kan också pröva efter livstecken genom att öppna ögat och peta på hornhinnan eller pilla med en liten pinne i ena nosborren för att eventuellt fram- kalla en nysreflex.
inos.png

Andningskontroll.

Kontrollera om den skadade hunden andas!
Tänk på att det är en ganska stor skillnad mellan stora och små hundar i deras andningsfrekvens. En stor hund andas mellan 20-30 gånger per minut, medan en liten hund är intensivare med nästan ett andetag per sekund!

Puls.

Om du har konstaterat att hunden andas då har den också puls och den kan du kontrollera genom att känna av pulsen på insidan av ljumsken!
Därefter kan du fortsätta att kontrollera hundens hälsotillstånd genom att kontrollera slemhinnorna i munnen som skall vara rosa. Är du osäker kan kontrollera genom att trycka med tummen mot tandköttet några sekunder. När du tar bort ditt finger är det vitt där du tryckt undan blodet och inom 2 sekunder ska tandköttet åter bli rosa när blodet strömmar tillbaks. Om blodet inte strömmar tillbaks snabbt nog är det ett allvarligt varningstecken på att hunden har hamnat i chock och måste få professionell vård snarast möjligt.

Pass På!

Om du har kunnat konstatera att den skadade hunden ger ifrån sig livstecken och du skall fortsätta att undersöka och hjälpa den kan det vara en god idé att sätta på hunden en provisorisk munkorg. En rädd hund kan bita ifrån riktigt ordentligt så det är bäst att vara på säkra sidan.
Behöver du flytta hunden till ett säkrare ställe eller kanske din egen bil för snabb transport till veterinär så kan du använda en filt eller till exempel om det finns en matta i bagagerummet på bilen. Tänk på att hunden ska ligga på sin högra sida eftersom hjärtat precis som hos oss sitter till vänster och inte skall belastas mer än vad det redan är på grund av olyckan.
Tänk dock på att hunden inte ska ligga på öppna sår!
Försök att arbeta och hjälpa hunden så lugnt som möjligt så att du inte i onödan stressar en kanske redan chokad och stressad hund.

HLR.

Om du har konstaterat att hunden har puls men inte andas själv kan du försöka hjälpa den med att, precis som på en människa, ge konstgjord andning. När du har kontrollerat att hunden har fria luftvägar, ta ett stadigt med försiktigt grepp runt hundens nos och blås sedan in luft genom näsborrarna med en takt av 2-3 andetag varannan eller var tredje sekund. Det är tyvärr inte så stora chanser att kunna rädda en hund med hjälp av konstgjord andning, men det är alltid värt ett försök!

Hjärtmassage.

Om hunden har drabbats av ett hjärtstopp kan man försöka att ”kickstarta” det genom ett knytnävsslag på själva hjärtat.
Även här är chanserna små att få en positiv verkan på behandlingen och det är endast rimligt att eventuellt kunna få igång hjärt- verksamheten igen inom 1-2 minuter efter att hjärtat slutat slå.
Men som alltid är det värt ett försök och gör man ingenting alls kommer hunden garanterat att dö i alla fall.

Blödningar.

En hund har ca 80 ml blod per kilo kroppsvikt och ofta kan vi uppleva ett blödande sår som mycket värre än vad det egentligen är. En hund kan förlora ca 10% av sin blodmängd utan att det innebär någon större fara för hunden. Självklart ska du snabbast möjligt försöka stoppa blödningar genom att lägga på tryckförband som sedan får ligga kvar då det är viktigt att blodet får koagulera runt sårkanterna så att blödningen stoppar upp medan du tar dig till veterinär snabbast möjligt.

Chock.

Chock är ingen sjukdom utan ett tillstånd som hunden kan hamna i på grund av;

•    Blodcirkulationsrubbningar

•    Inre och yttre blödningar

•    Vätskeförlust (kräkningar & diarré)

•    Störning av hjärtfunktionen.

•    Blodförgiftning, förgiftning, allergi.
•    Hjärnskador.

Symptom på att en hund hamnat i ett chocktillstånd kan vara följande;

•    Snabb, men svag puls.

•    Snabb, men ytlig andning.

•    Bleka slemhinnor.
•    Kall hud, kalla ben.

•    Svaghet, orolighet.

När en hund hamnat i ett chocktillstånd så sätter kroppens egen försvarsmekanism in och koncentrerar blodcirkulationen till de livsnödvändiga organen hjärta, lungor och hjärna. Hunden kommer att drabbas av blodtrycksfall, syrebrist i vävnaden, mindre blodtillförsel till huden (som då känns kall), muskulatur, mag– och tarmkanal.
Det gäller att få hunden att känna sig lugn och trygg och snarast få den ur chocktillståndet då den nedsatta blodcirkulationen kan ge biverkningar på njurarna.

Akutsjukvård hund

Stödförband.
Om du misstänker att en skadad hund som du försöker hjälpa har en benfraktur kan du lägga ett stödförband med hjälp av kompresser, bandage och kanske en pinne eller linjal som stöd. Kom dock ihåg att du endast kan lägga stödförband på benen nedanför armbåge, eller knä.
spjlkning.png

Sommar, sommar, sommar...


Ormbett.

Hundar är nyfikna, springer gärna runt och kollar in det mesta av vad naturen har att erbjuda. Ibland har de oturen att kanske nyfiket nosa på en huggorm som ligger och dåsar i solen eller kanske spännande (för en hund) ringlar iväg i gräset.
Hundar som blir ormbitna blir det oftast i tassar, eller runt nosen.

Vad ska du göra som hundägare om oturen har varit framme?

Först och främst ska du tänka på att du alltid ska ta dig fortast möjligt till veterinär!
Men precis som i alla andra olyckssituationer är det viktigt att behålla lugnet och inte stressa upp dig själv eller hunden.
En ormbiten hund ska röra sig så lite som möjligt så om du orkar ska du bära den till bilen. Även här kan det vara nödvändigt att förse hunden med en provisorisk munkorg då den kan ha rejält ont och vara rädd och därför kan försöka bita ifrån sig för att få vara ifred. Du ska INTE massera ormbettet, binda av benet, eller kyla med is.
Många hundägare har fått ett recept på kortisontabletter att ha i beredskap om hunden skulle bli ormbiten eller plötsligt drabbas av en allergisk reaktion av till exempel jordgetingstick.
Idag råder det delade meningar inom veterinärvetenskapen om hur stor positiv effekt kortison verkligen har vid ett huggorms- bett. Som hundägare vinner du i alla fall ingen extra tid med kortisonbe- handling utan måste åka snabbast möjligt till veterinär för professionell behandlig och vård.

Vid en allergisk reaktion ska du absolut ge din hund kortison, om du har tillgång detta och därefter snarast söka veterinärhjälp!
En annan viktig sak att komma ihåg är att huggormar är fridlysta och du får absolut inte slå ihjäl ormen även om den har bitit din bästa vän. Se i stället till att komma till veterinär fortast möjligt. Alltså är det därför ett bra tips att ha telefonnummer till dygnet runt öppna akut-/ jourveterinärer eller djursjukhus inlagda i mobilen!

Värmeslag.

Om din hund skulle drabbas av värmeslag till exempel i bilen en varm sommardag. Se då till att flytta den snabbt, men försiktigt till ett svalare ställe.
Det första du ska göra därefter är att kontrollera hundens andning, puls och temperatur.
Om du vet att du har en veterinär i närheten är det allra bästa att ta hunden dit. Veterinären kan då direkt påbörja en skonsam och effektiv nedkylning av hunden med iv-dropp!
Om du inte har möjlighet att iltransportera hunden till en djurklinik, är det följande goda råd från Annika som gäller.
Om hunden är vid medvetande så ställ den med enbart benen i rinnande vatten. Om hunden är medvetslös så kyl ned den med kallt vatten på benen. Det är viktigt att arbeta lugnt och att ha tålamod med en hund som drabbats av värmeslag och att långsamt arbeta på att få ned hundens temperatur. Målet är att hunden ska ha återfått normal kroppstemperatur inom 30-60 minuter. Att chockkyla hunden med hinkar med kallvatten är inte alls bra och förvärrar ytterligare hundens trauma. När du sen har läget under kontroll ska du snabbast möjligt men fortfarande med bibehållet lugn ta hunden till veterinär för vidare undersökning och behandling.

Frågor och svar.

Vi som var på föreläsningen fick under kvällen chansen att ställa alla våra egna hundfrågor till Annika. Hon tog god tid på sig att besvara alla dessa frågor med stor yrkeskunskap och erfarenhet, men samtidigt också med mycket humor och gott humör.

Ni som inte var där missade en av årets höjdpunkter på klubben. Ni som ska gå kurs våren 2011 får förhoppningsvis chansen att lyssna till Annika Kozok då LBK har bett henne att köra en ”favorit-i- repris” för alla kursdeltagare!

Väl mött!


Christoffer Frances

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela