® Kvarntorpshögen!

Publicerad 2011-06-30 11:11:05 « Hundliv,

Igår var vi tre människor och tre hundar som besteg Kvarntorpshögen, via bilvägen.
Det var lite väl brant men alla hundar klarade sig utan skador. Det blir ju en annan
sorts belastning när det är brant.

Men uppe på toppen vart det vatten paus, och Zheeba tyckte om gräset. >_<
När det var dags att gå ner så fick Marcus ta Fanny, medans jag tog Zheeba, och vi
hittade någon stig som gick ihop med trappen. Men vi fortsatte på den branta stigen
för att slippa belasta hundarnas höfter för mycket - Fanny är ändå några år även om
hon tyckte att det var skit kul och sprang som en liten unghund bakom Marcus emellanåt :)

Det är så kul att se Fanny emellanåt, hon har verklige livsgnista och det märks så tydligt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Tisdag!

Publicerad 2011-06-28 23:54:44 « Vardagen,

Idag har värmen verkligen slagit till ordentligt - det är sommar! =)

Fanny är den som har lidit mest, stackars gummsan :(
Iaf på promenaderna, då går hon som vanligt men efter en stund så går hon i lägre tempo. Men nu på kvällskvisten har hon vaknat till liv och nästan sprungit efter någon hare som sprang på vägen. Valpen i henne fick fart iaf :) Inte lätt att hålla emot ca 70-80kg hundar som vill iväg. Men Zheeba skuttar ju bara till, medans Fanny bara öppnade upp öronen och latchade lite :)

Dem fick lite vatten på sig på dagen, när vi var ute. När vi varit inne så är Fanny den som njuter mest utav alla, med att ha en AC. :) Det är kärlek det, tycker hon.

Inatt kommer älskling hem runt 3 och då är det semester! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Måndag kväll

Publicerad 2011-06-27 22:59:30 « Vardagen,

Fanny kom ju hit igår och ska vara här.. Erhm, en hel vecka :D Vi kommer ha sååå roligt!

Idag har vi mest tagit det lilla lugna, gjort det vanliga, det har ju varit så varmt så det har ju knappt gått att gå någon promenad. Men nu på kvällskvisten blev promenaden lite längre iaf :)

Imorrn står det skogspromenad på schemat, framåt kvällen.
Kanske även lite små trix träning, kontakt övningar. Ja, lite små klurigt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Zheeba är inte den som är den..

Publicerad 2011-06-25 23:29:12 « Hundliv,

Får Zheeba chansen att bada så tar hon den. Det har väl sina nackdelar då det oftast luktar blöt hund, men hon blir så lycklig och hela hunden skiner upp - så varför inte? :)

Jag följde med Elrika ut på en cykeltur, och vi stannade till på "banansjön" och "Norrtorpsjön" så Zheeba fick dricka vatten, så hon skulle orka hela vägen. På vägen hem var Zheeba lite tröttare än vanligt - jag vet inte varför då hon har bra kondition, När vi svängde in, på vägen hem, vid Jetski sjön (Norrtorpsjön) så sken hon upp och flög ner för backen och rakt ner i vattnet.


Jag och Elrika kollade runt och pratade :) Zheeba sprang runt och hade mega kul. Dock var hon lite skeptisk mot en blå dunk som stod på strandkanten, sist jag och Linda var där låg den i vattnet och hon var redan då skeptisk mot den, och så  märkte hon att den hade ju ett snöre i sig - den drar vi i, tyckte hon.
Hon rullade runt i gruset och hade bara kul.

Det är så skönt att se att hon fortfarande har en livsgnista. Då jag tyckt hon varit lite väl slö dem senaste veckorna. Men ingen fara utomhus. Inomhus ligger hon inte ens och tuggar på benet, men det ska flyttas ut i bilen så hon har något att tugga på där :)[Klicka på bilderna för större format]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dont bealive in hate

Publicerad 2011-06-25 13:34:35 « Vardagen,

Zheeba fick ett stort ben i början av veckan, tror ni att hon rört det? Nix.
Hon slickar på det lite då och då, men inget mer - så det får slängas ut i bilen
så kanske hon gnager på det då :)

Någon som har några funderingar kring detta?
Jag har mina egna, men det kan aldrig bli för mycket :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Kvarntorps Pinglan!

Publicerad 2011-06-21 23:32:10 « Hundliv,

Imorrn blir det massa träning, och även en hel del funderingar..

Jag vill börja få igång folket här ute. Så jag tänkte att jag skulle börja med någon hundpromenad i veckan. Alla behöver motionera sina hundar, och vissa har kanske problem med hundmöten etc. För ute på landet möter man sällan andra hundar, för man går sin egna väg. Och ju fler man är desto bättre och roligare!

Så det ska jag fundera lite till på, innan det blir något utav det hela.
Sen ska jag även fundera vidare på det här med hundutbildningen, jag blir så klyven!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Ras - Siberian Husky

Publicerad 2011-06-21 00:23:00 « Hundraser,

Vad är en Siberian Husky?

En siberian husky är en typisk slädhund. Den är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare. Rasen är avlad att vara en snabblöpande spannhund och används huvudsakligen vid slädhundstävlingar. Att "bara" se vacker ut imponerar inte på rasentusiasterna i Sverige. En siberian husky skall ovillkorligen fungera som en slädhund.Det är lika naturligt för en siberian husky att arbeta i ett hundspann,som det är för en jämthund att jaga älg eller en border collie att valla får.

Men trots sitt vänliga lynne är siberian huskyn ingen vanlig sällskapshund. Det är en ras med starka, ursprungliga jaktinstinkter. Den upplever oftast alla djur som intressanta byten och det finns åtskilliga exempel på hundar som rivit både får, getter, höns, kaniner och katter. Det är alltså hundar som sällan kan vara lösa utomhus. Det är naturligtvis lika viktigt för en siberian husky som för alla andra hundraser med god mänsklig kontakt.


På ett lydnadsprov eller dressyrtävling är rasen inte särskilt passande, men som draghund har den mycket att ge. Den stoppar fysiskt och psykiskt för mycket hårda strapatser både under vildmarksturer och i tävlingsspåret

Siberian huskyn är en typisk utomhushund och liksom andra polarspetsar klarar den sträng kyla mycket bra. Man kan själv välja om man vill låta sin hund sova inne eller ute året runt. Men tänk på att en hund som tillbringar största delen av sin tid inomhus inte utvecklar sin päls naturligt. Den kan alltså inte plötsligt ligga ute i snön i sträng kyla. Normalt fäller en siberian husky enorma mängder av sin ulliga päls på våren och hösten, men många "inomhushundar" verkar fälla betydligt oftare.

Siberian huskyns historia


Den ras som i dag kallas siberian husky utvecklades hos tjuktjerfolket i den nordöstligaste delen av Sibirien. Klimatförhållanden tvingade dem att basera sitt uppehälle på jakt över vidsträckta områden och tjuktjerna svarade på naturens krav genom att utveckla en unik ras av slädhundar, skräddarsydd för de speciella behov på vilka deras överlevnad berodde. Det tjuktjerna behövde och utvecklade var en hund med förmågan att kunna tillryggalägga långa distanser med maximal fart, men med en minimal förbrukning av energi i ett område nära norra halvklotets köldpol.

 

 

Är Siberian Husky en hund för mig?

Siberians är flocklevande djur och behöver ständigt sällskap av andra hundar eller av människor. Om du arbetar heltid eller bara har plats för en hund, köp inte en siberian!

Genom sin förmåga att knyta vänskapliga familjeband är siberian huskyn vänlig även mot främlingar. Om du vill ha den starka trofastheten hos en enmanshund, köp inte en siberian!

Siberian huskyn är ingen vakthund, även om folk som är ovetande om dess natur kan bli skrämda av dess utseende. Om du vill ha en hund med aggressiva vaktinstinkter, köp inte en siberian!

Minst en gång om året fäller siberian huskyn sin päls. Om du gillar hundhår överallt i huset och i den luft du andas, då är det bra. Men, om du för det mesta värdesätter din prydlighet, köp inte en siberian!

Siberian huskies har en naturlig fallenhet för att gräva lyor i trädgården. Om du är stolt över din fina trädgårdsanläggning, köp inte en siberian!

Den största av alla de nackdelar som går att hitta hos en siberian husky är nog dess enorma längtan efter att få S-P-R-I-N-G-A. Men valpens första rusning över en väg kan var som helst bli den sista. För sitt eget bästa bör en siberian husky hållas kopplad och ständigt vara under kontroll. Om du hör till dem som tycker det är grymt att ha en hund vid koja eller i hundgård, köp inte en siberian!
Om du har läst så här långt och trots denna information ärligt känner att du kvalificerar dig som siberian-ägare, då är du säkert fast besluten att skaffa dig denna ras. I så fall är du hjärtligt välkommen i gänget. Anslut dig till alla dem som med värdig självbelåtenhet vet att de äger den vackraste, den smartaste och den mest fulländade hundrasen i hela världen, siberian huskyn!


Att tänka på vid valpvalet
För att bevara rasen siberian husky har vi våra svenska drag- och utställningsmeriteringar. De visar vilka hundar som håller en bra kvalitet. Men även hundar som inte tävlar eller ställs ut kan vara bra siberian huskys. När du ska skaffa en siberian husky, titta på valparnas föräldrar. Är de flitiga draghundar och ser ut som rasstandarden» beskriver, är oddsen höga för att du får den grund som du förväntar dig.

 

Vad har en Siberian Husky för behov?

Motion
Det är en myt att Siberian huskyn måste motionera flera timmar om dagen för att bli tillfreds. De allra flesta huskies anpassar sig efter de rutiner vi har. Därmed inte sagt att de kan sitta i en lägenhet hela dagarna. Siberian huskyn behöver röra på sig och arbeta för att må bra! Promenader tröttar inte ut en siberian husky. Tänk på deras ursprung! De är tillverkade för att förbruka minimalt med energi när de rör sig. En timmes ordentlig motion, tre till fyra gånger i veckan, bör du ha som minimum om du vill ha en hund som trivs.

Bostad
En siberian husky kan bo i en lägenhet tillsammans med människor, likaväl som den kan bo i hundgård med hundar. Det viktigaste för siberian huskyn är att den har sällskap. Den är en utpräglad flockhund och har svårt att vara helt ensam. Lämnar du den, kommer den att göra allt för att protestera eller rymma. Siberian huskyn mår bra om den hela tiden har mänskligt sällskap, men bäst om den får sällskap av en eller flera andra hundar. Om du har din siberian husky utomhus, tänk på att ha en koja där den kan finna lä mot väder och vind.

Mat
En ensam siberian husky får ofta dålig aptit. Detsamma gäller en siberian husky som inte får arbeta. Matvägran är nog ett av de vanligaste problemen för nyblivna siberian husky-ägare. Viktigt att tänka på är att inte börja skämma bort hunden för att den ska äta. Den lär sig blixtsnabbt att den får godare mat om den väntar, och problemet kommer att bli värre. Ha tålamod. Hunden äter när den blir tillräckligt hungrig.

Jakt
Siberian huskyn har en stark jaktinstinkt som blommar ut fullt först när den börjar bli könsmogen. När hundarna springer i hundspann bygger en stor del av draglusten på jaktinstinkt. När du tänker på att siberian huskyn kan springa flera dygn i sträck baserat på denna instinkt, kan du börja förstå hur omfattande instinkt det egentligen är. Detta, tillsammans med hundens egen säkerhet, är anledningen till att en siberian husky alltid måste vara kopplad. Det kan också vara klokt att tänka igenom situationen en extra gång innan du skaffar kaniner, möss, råttor, katter och annat smått. En siberian husky, som får lite tid på sig, kan bryta sig in i samtliga slags burar för att få sig en munsbit.

 

Aktiviteter med Din Siberian Husky

En Siberian Husky är först och främst en frilufts- och draghund. Den är smidig i naturen, snabb och uthållig. Siberian huskyn blir inte trött av vanliga promenader utan kräver mer ansträngande motion. Att använda dens dragvilja är ett bra sätt att tillfredsställa behovet. Inom lydnad, agility och andra liknande hundsporter kan den vara mer svårtränad och kräver oftast en mycket tålmodig förare. Här följer några exempel på aktiviteter du kan sysselsätta dig och din hund med.

Jogging/linkörning
Med ett brett bälte kring höften kan du lätt fästa hundens koppel vid din kropp så dina armar blir fria. Använd sele på hunden och låt den springa före dig! Du kan antingen jogga efter hunden eller åka längdskidor.

 

Cykling
Det finns praktiska anordningar så du kan fästa din hund i cykeln på ett säkert sätt. Hunden springer då framför och drar cykeln. Du kan även fästa hunden i ett brett bälte som du har kring höften. Om du har en hund som har svårt att springa framför cykeln, eller är lite olydig, kan du låta den dra en kätting eller annat praktiskt föremål medan den springer jämte cykeln. Det är praktiskt då du har halsband och koppel som du håller hunden i, medan den drar med sele.

Sparkcykel/trehjuling/fyrhjuling
Det finns numera sparkcyklar och andra hjulfordon anpassade till hundkörning. När du kör dessa, springer hunden framför dig. Vilket fordon du använder beror på hur många hundar du vill köra. Fler hundar kräver fler hjul, kan man säga, och det är först och främst för att kunna bromsa ordentligt som du behöver rejälare fordon till fler hundar.

foto: Annica Uppström.
Skidåkning med pulka
Förutom skidåkning där hunden drar enbart dig, se ”linkörning”, kan du även låta hunden dra på en pulka när ni är ute och skidar. Med pulkan får hunden lite extra vikt att dra på. Skidåkning med pulka finns även som tävlingsgren och kallas då Nordisk stil. Det är främst de andra polara raserna som tävlar i den grenen.
Slädkörning
Det är framför en släde som vår Siberian Husky hittar sitt rätta element. Du kan köra släde med två hundar eller mer. Hundarna springer i par, två och två efter varandra, och är kopplade till släden med lina. Någon mil är inga problem för en normalt tränad siberian husky, men med ambitiös och omfattande träning kan de klara lopp på över hundra mil. Det är enbart i slädkörning som du kan meritera din siberian husky och ta ett polarhundchampionat.
Foto: ©Josefin Andersson

Klövjning
Att klövja en hund innebär att man låter den bära på väskor. Det är ett praktiskt sätt att låta hunden jobba lite extra på promenader eller vandring. Det är viktigt att ha ordentliga, väl anpassade väskor och en lagom tung last.

 

Lydnad
Inom tävlings- och brukslydnad är Siberian Husky tämligen ovanlig. Den tycker ofta att det är tråkigt att göra samma saker om och om igen. Det går att träna och tävla lydnad, men kräver mycket motivationsarbete. Om du lyckas motivera din hund kan den bli precis lika bra som alla andra, kanske till och med bättre!

Agility
Siberian huskyns snabbhet och smidighet gör den till en duktig agilityhund. Utmaningen ligger i att bibehålla kontrollen över hunden när den är lös på banan. Andra hundar bits eller skäller när föraren visar dåligt. Siberian huskyn sticker iväg på springrunda. Se till att du tränar i inhägnad till du är säker på att din hund stannar hos dig.

Vilt- och personspår
Siberian huskyn är ofta en duktig spårhund. De gillar att jobba med nosen, speciellt ute i skog och mark. I vilt- och personspår får hunden arbeta med hjärnan och blir ofta trött och belåten efteråt!.

 

 

 

 

Rasklubben: http://www.siberianhusky.se/

 
 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Sommarvärme!

Publicerad 2011-06-18 10:52:45 « Vardagen,

Jag och Zheeba tog en promenix med grannen och hennes BC, vart sen en liten hälsning på Amstaff valpen Akita. Och efter det kasta boll med Azcona och Maria följt utav en hälsning och lite lite bus med luffsarna Hampuz och Gizzy :)

Morgonen har varit häftig lilla Zheeba, hon ligger i hallen och är helt slut.
Skönt det, men i em blir det nog full rulle på henne igen då hon får träffa barnen (Eliaz & Ewelin) igen :)

Jag tycker det blivit lite dåligt med bilder på bloggen, jag får skärpa mig lite ;P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-17 09:30:00 « Fakta,

Dag 20 - Ditt mål med 2011

 • Ställa ut Zheeba
 • Få lite bättre rutiner som håller i sig
 • Träna in lite fler trix
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Fanny dag!

Publicerad 2011-06-17 07:58:38 « Vardagen,

Idag känns det som torsdag så det är lite mysko..

Zheeba spydde upp något matliknande runt 5 imorse.. Vad det var är svårt att säga, men jag chansar att det handlar om pälsen som låg i alltihopa + något annat hon ätit.

Igår fick hon även leka med grannens Bc/Husky blandning, uppfostra är väl rätt ord - egentligen.
Han börjar bli könsmogen och ville på henne hela tiden, och det spelar ingen roll hur mycket hon
sa ifrån - han gav aldrig upp. Mycket intressant att sitta och titta på.

Intressant att titta på - är även stor hund möter liten hund. Tex Zheeba och Bella - det är mycket intressant, hur den stora hunden beter sig och hur den lilla beter sig - hundspråket är mycket intressant :)

Imorrn får Zheeba träffa sina bebisar - syrrans ungar. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag!

Publicerad 2011-06-16 06:58:00 « Fakta,

Dag 19 – Varför har du hund?

Mycket bra fråga!

Sällskap, intresse, kärlek.. Jag skaffade hund för att komma ut lite mer, ha som sällskap och ha en kamrat. Nu har jag hund för jag tycker det är ett intressant ämne, vänskapen, kärleken och för att komma ut och träffa nytt folk :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag!

Publicerad 2011-06-15 11:38:00 « Fakta,

Dag 18 – Tik eller hane?

Jag väljer först individ, könet spelar ingen större roll. Fast har jag en tik så är det väl bäst med en till tik - men jag skulle hellre välja hane iaf.

Hanarna, tycker jag, är enklare att jobba med - uppfostra och träna. Tikarna gör lite som dem själva vill. Jag tycker även att hanarna är snyggare ;P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Zheeba (`v´) Valpiz

Publicerad 2011-06-14 23:30:31 « Hundliv,

Grannen kom hem med en Amstaff valp igår. Och idag har Zheeba fått hälsa på den lilla underbaringen - Akita.
Zheeba ÄLSKAR valpar, det är ingen fara så länge hon inte har någon som sätter gränser för henne. Så så länge man bara håller koll så går det jätte bra :)

Tyst är hon ju inte iaf, piper och gnäller som fan.. Men det är hon ju mot vilken hund som helst som hon inte får hälsa på.
Sen har vi ju en till granne med Jack Russels - tå stycken, den yngsta var med här ute och den ville promt leka med Zheeba och var upp i ansiktet hela tiden - men Zheeba fräste aldrig ifrån. Sånt tålamod den damen har - både med valpar och barn.


Jag ÄLSKAR mitt hjärta <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag!

Publicerad 2011-06-14 06:44:00 « Fakta,

Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund

Favoritminne är svårt, då alla underbara minnen är mina favoriter. Men om jag ska vrida på det och Zheeba inte finns med oss längre, så är mina favoritminnen dem som visar kärlek och hur speciell hon egentligen är..

Mitt favoritminne med Smokey är när han hoppa in i fönstret. + Att han skällde aldrig när någon knackade på dörren, förutom fram mot slutet. + Att han gick lös hur ofta som helst. + Hans pinnar (minst 3m långa skulle dem vara)..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Ras - Australian Shepherd

Publicerad 2011-06-12 22:39:00 « Hundraser,

Historik

 

Det finns åtskilligt skrivet om rasen Australian Shepherd under de senaste 10 åren och ett återkommande fakta är att det är mycket svårt för att inte säga omöjligt att klart avgöra rasens ursprung. Rasen har utvecklats som vallhund baserat på varierande behov hos djurägare runt om i världen. Trots sitt namn så är det inte Australien som anses som den enda eller ens viktigaste ursprungsregionen, utan även länder i Centraleuropa, såsom Tyskland, Spanien och de brittiska öarna omnämns på olika sätt i rasens historia, likväl som olika delar av USA.

 

Frågan som kan ställas är hur det kommer sig att Australien blev en del av rasnamnet. De flesta raser som har Australien som sitt ursprungsland anses ha dingon som ursprung. Alla andra raser har på något sätt tagits till landet med ett ursprung någon annanstans i världen för att sedan utvecklas tillsammans med inhemska raser till de behov de kunde fylla i de olika regionerna. Sådana raser var t.ex. Smithfield, en ganska liten svart eller brun hund och “the Barb” en hundtyp liknande the Queensland Blue Heeler. Dessa vallhundar hittar man information om redan från 1800-talet i böcker från Australien. En annan ras som utvecklades i England, Coulie, en större och kraftigare hundtyp än Smithfieldhundarna och med annorlunda päls, anses också ha tagits till Australien under 1800-talet och man tror de har haft inflytande på den typ som Australian Shepherd senare kom att få. Även de hundar av typ Pyreneisk vallhund och Catalansk vallhund som baskerna hade med sig till Australien anses ha haft inverkan på Australian shepherden.

 


Man tror alltså att rasen utvecklats i USA från hundar som sannolikt kom både från Australien, efter att ha blivit medtagna dit, samt från hundar som följde med jordbrukare från olika delar av Europa. Man vet att dessa ofta tog sina vallhundar med sig när de emigrerade från länder som England, Wales, Skottland, Tyskland, Spanien m.fl.

 

De hundar som anses som rasen Australian Shepherds ursprung i USA utvecklades huvudsakligen i de västra och nordvästra delarna av USA där gårdarna ofta var små och där en allsidig hund fick ersätta den dräng man inte hade råd att anställa. För att få den allsidiga hund man behövde avlades det på vallningsförmåga, vaktinstinkt samt förmåga att lösa problem och arbeta självständigt.

 

Före 1945 var namnet Australian Shepherd som rasnamn på en bestämd ras inte känt. De hundar man hittade varierade i sådan omfattning vad gällde byggnad, huvudtyp, storlek m.m. så det hade varit rimligt att istället betrakta dem som blandraser. Hundarna hade även en mängd andra benämningar som t.ex. spanish shepherds, california shepherds och pastor dog.

 

Före 1945 är det inte heller möjligt att hitta säkra bevis för att det fanns avelsåtgärder som syftade till att utveckla en specifik ras benämnd Australian Shepherd, däremot fanns benämningen på en rastyp liknande det vi kallar Australian shepherd idag. Att man valde att kalla den för Australian Shepherd tror man beror dels på att bl.a baskiska herdar använde dem och att de arbetade med får som kom från Australien, dels på att det fanns någon form av positivt intresse för landet Australien. Detta medförde att man valde att se det som en anknytning trots att hundarna kanske hade kommit direkt från England eller Spanien med sina ägare. Det finns inga säkra bevis för att rasen på ett entydigt sätt har sitt ursprung bland de hundar som följde med Merinofår från Australien, trots att detta tidigare ofta ansetts som den viktigaste bakgrunden.

 

Vid studier av de linjer som finns idag och genom att prata med de tidigare rasentusiaster som fortfarande är i livet återkommer ett namn på en man som anses som en av rasens grundare som vi ser rasen idag; Jay Sisler från Idaho. Det sägs att Jay inte var uppfödare av rasen i den bemärkelse vi ser på uppfödare men att han och hans bror Gene hade ett antal kullar som spreds över USA genom deras resor mellan olika rodeos där Jay uppträdde med hundarna.
Jay Sisler omnämns ofta i böcker om Australian Shepherds och dess ursprung. På så sätt spreds både kännedom om rasen och intresse för dess egenskaper över USA.

 

Ett återkommande ord i texter om rasens historia är ”versatile” vilket ger en bild av rasens mångsidighet som vall- och boskapshund. Då många farmare inte hade möjlighet att ha olika hundar för olika ändamål så var rasen tvungen att utvecklas till att klara av att arbeta med olika djurslag och i skiftande situationer. Än idag testas det på de årliga vinnartävlingarna i vallning genom att de hundar som samma dag klarar av att framgångsrikt valla både anka, nöt och får är de som ses som de bästa arbetshundarna i rasen.

 

Aussiens mångsidighet som vallhund och de egenskaper som följer med det har också bidragit till att intresset för rasen utvecklats inom andra områden som t.ex lydnad, agility, blindhundar, räddningshundar, assistanshundar m.m. Dess utseende med olika färger, tecken, ögonfärger m.m. har också lett till ett ökat intresse för rasen som utställningshund. Denna utveckling inom olika områden ses av många som positiv men det har också under åren höjts åtskilliga röster som varnat för att ju längre rasen kommer från sitt ursprung desto större är risken att den tappar de specifika egenskaper som den utvecklats för.

 

Under rasens senare utvecklingsperiod har den huvudsakligen samlats i sin moderklubb ASCA, Australian Shepherd Club of America som bildades 1957. Registret i dess nuvarande form har varit igång sedan 1975. Den första utställningen för rasen hölls 1958 i Arizona. Den första riktiga rasstandarden kom 1961 och den nuvarande lades fram 1977.

 

ASCAs registreringssiffror rör sig runt 3 100 kullar/år och ett genomsnitt på 6000 individuella hundar.

 

Rasen blev officiellt erkänd av AKC först 1993 och då under visst motstånd från ASCA som befarade att ett erkännande från AKC skulle öppna möjligheter för en utveckling av rasen som många rasentusiaster och uppfödare inte ansåg önskvärd. AKCs officiella standard ligger till grund för den svenska rasstandarden.

 

Rasen kom först till Sverige 1990 men inte förrän 1993 registrerades de första individerna i SKK. Utvecklingen av rasen har gått snabbt, från att i början av 90-talet endast röra sig om enstaka individer så är registreringssiffrorna 15 år senare uppe i ca mer än 350 hundar per år.

 


Källor:
Australian Shephed Club of America (ASCA) http://www.asca.org
United States Australian Shepherd Assoc (USASA) http://www.australianshepherds.org
Rorem, Linda; A view of Australian Shepherd History (länk nedan)

 

 

Är aussien rätt ras för dig?

 
 

Funderar du på att köpa en aussie?
Att köpa valp oavsett ras innebär ett åtagande som vanligtvis sträcker sig över många år. Att skaffa en valp av en ras som kanske egentligen inte passar ens egen livsstil kan få stora konsekvenser både för ägaren och för hunden. Inte minst om du funderar på att skaffa en arbetande ras som Australian Shepherd, fortsättningsvis benämnd Aussie.

 

 

Vi börjar med att förklara lite om rasens ursprung för att du ska förstå vilken typ av hund du tittar på.

 

Aussien som ras har ursprungligen utvecklats för arbete som gårdshund på amerikanska gårdar. Syftet med rasen var dels som en hjälp i arbetet med djuren på gården men också som en god kamrat och som vakthund för familjen och familjens tillhörigheter. Hunden skulle både kunna arbeta med de arbetsuppgifter ägaren behövde hjälp med men skulle också kunna vara nöjd med att vara tillsammans med familjen beroende på tillgång på arbete. För att kunna klara både det självständiga arbetet som krävs av hunden i djurhantering samtidigt som den ska samarbeta med sin ägare/förare ska den vara lättlärd, intelligent och ha en hög grad av samarbetsvilja. Utan dessa egenskaper skulle rasen vara oanvändbar som boskapshund/vallare.

 

Som vallhund används den runt om i USA för att valla skilda djurslag i olika situationer; nötkreatur, får, getter och till och med fjäderfä. Detta har bidragit till att Aussien anses vara mångsidig. Ofta ser man begreppet ”versatile” nämnas i samband med rasen. Detta är ett uttryck som framförallt uppkommit med utgångspunkt från rasens förmåga att valla olika djurslag i olika situationer. Aussien har under lång tid varit en mycket populär hundras, inte minst bland jordbrukare som är i behov av hjälp från en hund men inte i en sådan utsträckning så hunden kan hållas i arbete varje dag. Aussiens starka koppling till dess ägare är en del av rasarvet och en anledning till att rasen hos många är så omtyckt. Långt tillbaka fick Aussien inte sällan förtroendet att vakta familjens barn då båda föräldrarna arbetade med sina sysslor. Även värdefull utrustning och gårdens boskap var i säkert förvar när det fanns en Aussie på gården.

 

 

Många Aussies är vänskapliga med alla, känd och okänd, men det kan också hos vissa individer finnas tendenser till reservation mot främlingar. Denna reservation tar sig vanligen uttryck i att de nonchalerar okända människor. Reservationen ska däremot inte visa sig genom rädsla, skygghet eller aggressivitet då alla dessa tecken är uttryck för allvarliga fel hos hunden. Aussien har också en tendens att knyta an till sin ägare starkare än en del andra raser och kan då också bli mer beskyddande mot familjen och familjens tillhörigheter. Med utgångspunkt från ovanstående är det viktigt med socialisering av valpen redan från början.

 

Eftersom Aussien som ras utvecklades för att hantera boskap av olika slag behöver deras intelligens och arbetslust användas till något annat konstruktivt arbete om den inte får arbeta med djurhantering. Bruksarbete eller annan typ av arbete där hunden får använda sina egna förmågor till självständigt arbete är alternativ som rasklubben förespråkar. Lydnad, agility, freestyle m.m. är också trevliga aktiviteter för en Aussie.

 

 

En Aussie lär sig ofta fort och lätt och det är i träning oftast en fördel. Men det innebär också att en Aussie, som inte får vägledning i att lära sig vad som är accepterat och inte, fort och lätt kan anamma beteenden som ägaren anser är olämpliga. En Aussie som växer upp med barn blir ofta mycket barnkär och kan bli en god kamrat till barnen. Det är ändå viktigt att förstå att en Aussie kanske i större utsträckning än en del andra raser inte är en hund som ska vara lekkamrat till barnen i första hand. Barn, både egna och för hunden okända, ska inte lämnas tillsammans med hunden utan uppsikt av en vuxen.

 

Om du letar efter en hund med hög vilja till samarbete och med hög lojalitet mot sin ägare och familj så kan Aussien vara ett bra val. Förutsättningen för att valet ska bli bra är dock att du tänker igenom den mängd aktivitet och arbete du är beredd att ge din hund kontinuerligt. Vi vill återigen trycka på att du ska vara medveten om Aussiens bakgrund som vall- och vakthund och inse att dessa egenskaper kan ge dig en annan typ av hund än vad du kanske egentligen är ute efter. När du köper valpen så får du ett ”startpaket” – vad det sedan blir av den som vuxen är dels beroende på valpens anlag men också mycket på din förmåga att fostra och träna hunden.

 

 

Den ursprungliga rasklubben i USA , Australian Shepherd Club of America ( ASCA) skriver så här i sin rasbeskrivning (fri översättning): ”Australian Shepherd är primärt en intelligent och arbetande hund med starka vall- och vaktinstinkter. Den är en exceptionell kamrat och arbetspartner. Den är mångsidig och lättlärd och utför uppgifter du ber den om med stil och entusiasm. Den är reserverad mot okända men visar inte skygghet. Den kan visa tuffhet, styrka och auktoritet i arbetet men alla former av elakhet och lömskhet mot människor eller andra hundar ska ej tolereras”.
( infotexten är en fri bearbetning för svenska förhållanden av en text från ASCA:s hemsida om rasen)

 

Bakgrund!

Trots rasnamnet är australian shepherd inte en australiensisk ras. Rasnamnet kommer sig av att man i västra USA, i början på 1900-talet, började kalla de mycket skickliga fårhundar som kom med den stora importen av får från Australien, för australian shepherd.

 

Helhetsintryck enligt rasstandarden

Rasen skall vara en intelligent arbetshund med utpräglad vakt- och vallningsinstinkt, en god kamrat och ha kraft att arbeta en hel dag. Den skall vara välbalanserad, något längre än hög och av medelstorlek. Hanhundens kroppskonstitution skall ha en maskulin framtoning utan att för den skull vara grov. Tiken skall ge ett feminint intryck utan att vara finlemmad. Rasen skall vara uppmärksam och livlig, smidig och vig, solid och muskulös utan att vara klumpig.

 

Utseende, fysiska fakta

Australian shepherdens färger är mycket varierande. Svart och röd är grundfärg men då det i rasen även förekommer merleanlag – det vill säga en gen som ger en spräcklig färg- så förekommer också blue merle (svart med merleanlag) och red merle (röd med merleanlag). Dessa hundar blir fläckiga med mörkare svartgrå eller röda fläckar på ljusare grå eller rödgrå botten. Andra färger som förekommer i Australian Shepherd är alla med eller utan vita tecken och/eller tan-tecken. Till dessa fyra färger tillkommer möjlighet för gula-röda tantecken på framförallt huvud och ben samt vita tecken även dessa på huvud, hals och ben. Sammantaget ger detta 16 olika färgvarianter. Vitt får förekomma på halsen, som en del av eller som hel krage, som bläs, på nospartiets nedre del samt på bröst och ben. Det vita på huvudet skall inte dominera och ögonen skall omges av färg. Pälsfärgen hos melerade hundar mörknar med åldern.

 

Vad gäller svanslängden finns den i en mängd olika medfödda varianter, allt från hellång till mycket kort stubbsvans. Rasen är i ursprungslandet en kuperingsras men i Sverige är kupering förbjudet.

 

Även ögonen förekommer i olika färger från mörkt bruna, bärnstensfärgade, gula och blå samt olika kombinationer av dessa färger. Inte helt sällan har en aussie olika färg på sina ögon, eller till och med olika färg på samma öga. Alla ögonfärger är tillåtet oberoende av hundens färg.

 

Hanen blir ungefär 51–59 cm i mankhöjd och har något grövre kroppsbyggnad än tiken som blir ungefär 46–54 cm i mankhöjd. Hundarna väger mellan 16 och 32 kilo, och tikarna faller natuligt i den undre delen av skalan, medan hanarna finns i den övre.

Det är en felaktig uppfattning att rasen australian shepherd finns i flera varianter. Den i USA förekommande rasen north american shepherd – även ibland benämnd mini australian shepherd – är inte en variant av rasen australian shephed utan en egen ras med bland annat egen rasklubb. Den är som namnet antyder avlad för att vara mindre och ses av många som mer anpassad för hemliv snarare än vallning.

Rasklubben: http://australianshepherdklubben.nu/

 

 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-12 09:40:00 « Fakta,

Dag 15 – Det här tycker inte min hund om

 • Duscha
 • Nya människor (emellanåt)
Erhm? Det finns säkert mycket mer, men jag kommer inte på något mer just nu. Har tänkt hur många minuter som helst..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Hundastro - Sån är din vovve!

Publicerad 2011-06-11 23:32:34 « Fakta,

Det jag kommer skriva nu är ett utdrag ur Expressens tidning: Din Hund & andra husdjur!
Hundastro finns även som bok hos Iknoko Dogsport..

Mejas Hundoskop!

Väduren
20 Mars - 19 April
Orädd hund. En fighter som gillar att prova nytt. Väduren är en initiativrik hund med stark tävlingsinstinkt, och den markerar tydligt sitt revir. En hund som behöver få möjlighet att springa mycket fritt, utan koppel.


Oxen
20 April - 20 Maj
Visar stolt "jag äger". En hund som söker skönhet och balans i livet. Har samtidigt ett mycket starkt behov av stabila relationer och trygghet. En mångsidig, uthållig och praktisk lagd vän som gillar rutiner. "Stark som en oxe", som man säger, men med känslig nacke och hals.


Tvillingarna
21 Maj - 20 Juni
En dubbelnatur som utstrålar "jag tänker". Yvig och social hund som älskar att kommunicera och att vara i rörelse. Lekfull som få, nyfiken och full av humor och överraskningar. Tvillinghunden är intelligent: att hämta tidningen är en valplek, lär den svårare ticks!


Kräftan
21 Juni - 21 Juli
"Jag känner", gläfser denna hund. En konservativ vovve som älskar hemmet och familjen och vill att allt ska vara som förut. Känslig och lättsårad. Kräfthunden är nyfiken på omvärlden men har samtidigt starka beskyddarinstinkter.


Lejonet
22 Juli - 22 Augusti
"Jag vill" ryter Lejonhunden om den inte får vara i centrum. En stolt och ambitiös vovve som älskar glans och glamour. Har en säregen attraktionskraft som den älskar att visa. Passar perfekt på utställning. Ge Lejonhunden ett ståtligt namn!


Jungfrun
23 Augusti - 22 September
"Jag analyserar", tänker hunden som vill att allt ska vara perfekt. En noggrann, hjälpsam livskamrat som gärna plockar upp strumpor och lägger i tvättkorgen. Avskyr slöseri: Varför slänga en tidning som man kan leka med och slita i tusen bitar?


Vågen
23 September - 22 Oktober
Fyrbent "zenmästare" som strävar efter harmoni. "Jag balanserar", konstaterar den. Hund som föresprålar rättvisa. Våghunden är en utomordentlig diplomat som tycker om att samarbeta och umgås. Den är också en sann estet som gillar vackra presenter.


Skorpionen
23 Oktober - 21 November
"Jag förvaltar", säger denna passionerade, kraftfulla och intensiva hund. En detektiv som vill gå till botten med allt, som avslöjar dina hemligheter och ser rakt igenom dig. Dock mycket sårbar under ytan.


Skytten
22 November - 21 December
En lättsam hund som inte gräver ner varken sig själv eller benen för djupt. Ser möjligheter och gläfser glatt "jag förstår!". Entusiastisk och vidsynt med stark längtan efter expansion. Jagar gärna större hundar.


Stenbocken
22 December - 20 Januari
Tittar på när dem andra skuttar och leker. Stenbockshunden utstrålar ansvar, mognad. Systematisk och organiserad, med tålamod och uthållighet. Tycker om det felfria och kan ibland vara väl allvarsam. Lyx är onödigt, tycker den här vovven.


Vattumannen
21 Januari - 18 Februari
En rebell med stort behov av frihet. Intuitiv hund som ylar "jag vet". Kan få plötsliga insikter, snappa upp vibbar och överaska dig ordentligt. Vill veta varför du plötsligt ger bort ett hundkex - och tuggar i sig den först när den fått svar.


Fiskarna
19 Februari - 19 Mars
En fanstifull hund med en gränslös inställning till livet. En hyperkänslig vovve, full av medkänsla. Sätt på lite mjuk klassisk musik, eller en film med vackra vyer - och låt din fiskhund drömma sig bort.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Ras - Leonberger

Publicerad 2011-06-11 21:40:00 « Hundraser,

Kort historik

I Leonberg, en liten förstad till Stuttgart i södra Tyskland, levde 1808-1889 den passionerade djurvännen, tillika stadsrådet Heinrich Essig. Denne man var under sin tid även mycket känd för sin hunduppfödning, enär han ägnade ca 50 år av sin livstid åt att föda upp hundar. De hundar som Essig födde upp var bl a newfoundlandshund, landseer, grand danois, tibetansk mastiff, bulldogg samt jakthundar av skilda raser. Dock handlade hans liv inte enbart om hundar, hans egendom kallades populärt för Leonbergs lilla Hagenbeck, på grund av alla de djur som fann en fristad på hans egendom. Där fanns allt från fasaner och påfåglar till rävar och hjortdjur.

 


stbernhard Till sitt redan stora hundbestånd inskaffade Heinrich Essig en S:t Bernhardshane direkt från klostret med samma namn i Schweiz. Den blev parad med en vit/svart Newfoundlandstik och år 1839 föddes den första brokiga kullen av en ras som så småningom skulle utvecklas till Leonberger. Valparna i denna kull var vit och svart fläckiga. De hade ”bernadinernas” storlek (låt oss komma ihåg, att vid denna tid såg S:t Bernhardshund ganska annorlunda ut mot vad vi är vana vid idag; de hade storlek, men en otrolig smidighet och styrka för att kunna genomföra sitt ”arbete” i Alperna) och en önskvärd vaktinstinkt.

Efter fyra generationer med de egna ”nya” hundarna köptes åter en S:t Bernhardshane från klostret. Som betalning för denne hane lämnade Essig två ”Leonberger”-valpar, för att ett år senare få ett utlåtande från munkarna om hundarna. Enligt vad som sägs gjorde dessa två hundar succé på klostret genom att överträffa den egna uppfödningen på en del områden, främst läraktighet, uthållighet, styrka och vaktinstinkt.

newf Intresset för den nya rasen från Leonberg började nå över gränserna, och Essig använde för första gången en Pyrenéerhane (vilken omtalas som sällsamt vacker, långhårig och med mycket ädelt utseende) till sin stam. Vad som nu finns att läsa om denna ras vid tidpunkten i mitten av 1800-talet är, att den skapats för och ärvt de egenskaper Heinrich Essig önskat, nämligen storlek, kraftfullhet samt ett utmärkt spårsinne efter S:t Bernhardshunden och godmodighet, full trohet till sin familj/ägare, rörlighet och simglädje med påfallande uthållighet i vatten från Newfoundlandshunden samt vaksamheten och den goda synen från Pyrenéern. År 1846 föddes den valpkull som erhöll rasnamnet och som kom att likna lejonet i staden Leonbergs stadsvapen. Huruvida slumpen avgjorde detta eller ej, därom tvistar leonbergerfolk än idag.

Vid denna tid, från 1850 och senare, avlade Essig främst på hundar med en mankhöjd mellan 60 och 80 cm. Han föredrog vita eller silverfärgade hundar med svart mask. Men färgen övergick ju under årens lopp ibland till svartvitt, ibland till vit-svart-röda hundar och slutligen till allt fler rödbruna, guldgula och lejongula med svart mask.

pyre Leonbergerskaran var på den här tiden brokig, och ur de ovannämnda färgerna kom även sandfärg, silvergrått (s.k. silvervarg); hundar med mycket svarta hårspetsar och gul botten (s.k. guldvarg).

Essig höll sig med många avelsdjur och leonbergern började höra talas om sig. Pressen spekulerade bl a med tanke på de stora färgvariationerna. År 1895 finner man t ex i Illustrierte Leipziger Zeitung: ”I vissa fall finner man snövita Leonberger med svart mask och mörka ögon, en del är dock röda med vita fläckar och åter andra är i det närmaste helt svarta”.

Efter 1870 började leonbergern bli något av en modehund, idag skulle den kanske kunna kallats för en ”inneras” för folk med gott om pengar. Valparna betingade ett pris av minst 100 Gulden. Heinrich Essig hade diplomatiska förbindelser som naturligt gav rasen en puff i den riktningen. Ett plock ur skaran ”högheter” som höll sig med Leonberger var bland andra hertig Fredrich av Baden, Richard Wagner, Bismark, kejsar Napoleon 111, Italiens kung Umberto, Siciliens Garibaldi och kejsarinnan Elisabeth (Sissy) av Österrike, som i sin ägo som mest hade 7 Leonberger samtidigt.

Leonberger exporterades till så gott som hela världen. Norge och Sverige fick sina första Leonberger omkring år 1885 och i samma veva skickades hundar till bl a en zoologisk trädgård i Belgien, till Turkiet och Jugoslavien, Nord och Sydamerika, Kanada, Afrika (där rasen lär finnas kvar än idag på olika ställen) och till Japan. Det påstås också att år 1894 exporterades inte mindre än 374 hundar av rasen till Ryssland. Utställningar började nu bli av intresse för rasen och år 1895 skriver en Munchentidning: ”Utställningens vackraste hund var gul-brun med svarta schatteringar, den såg ut som ett lejon, så praktfull och elegant”.

Självfallet fick Heinrich Essig och hans uppfödarkollegor beska kommentarer p g a rasens förhållandevis stora popularitet och framförallt för dess höga pris. I en gammal bok om stora hundraser skriver L. Fiedelmeier i sin rasbeskrivning om Leonberger: ”Att man genom hunduppfödning kan göra verkligt stora pengar, visar oss en man i Leonberg vid namn Essig. Det är bara att mixa ihop lite hundar av alla de raser och sedan kalla dem Leonberger. Då köps de till orimliga priser av överhet och annat. En sannerligen lukrativ sak!” Så fortsätter en ironisk salva om 3 sidor i boken för att avslutas med en rasbeskrivning bestående av 30 rader. marco

Den mest kände och framförallt mest omskrivne av Essigs hundar var hanen Marco. Marco var mycket prisbelönt och eftersökt av många, men ingen kunde lösa honom för det pris Essig begärde.

Efter Heinrich Essigs bortgång bildades år 1890 en intresseförening för rasen. År 1895 bildades den första egentliga rassammanslutningen med säte i Stuttgart. Albert Kull m fl upprättade samma år rasens standard och man räknar rasen Leonberger som renrasig först omkring år 1895. År 1897 omarbetades standarden och 1901 grundades ”Nationella Leonbergerklubben”, år 1908 omstrukturerad till ”Leonberger Club”. Nya omarbetningar av standarden gjordes åren 1922, 1938 och 1950. År 1955 blev ny standard godkänd av FCI, vilken i sin tur omarbetades 1964, 1973, 1978 och senast 1996.

Några ord skall också sägas om de problem som uppstod inom rasen både efter 1:a och 2:a världskriget. Efter första kriget förtäljer historien att endast 4-5 rasrena hundar fanns att tillgå för fortsatt avel, och basen var så smal, att man åter började korsa in de ”ursprungliga” raserna. Andra världskriget blev naturligtvis också en katastrof, vem kan hålla så stora hundar i krigstid? År 1945 föddes 5 kullar med tillsammans 23 överlevande valpar. Många insatser gjordes för att bevara ”lejonen” och år 1955 föddes 22 kullar med 94 överlevande valpar. Hoppar vi till år 1975 finner vi att 49 kullar fötts med tillsammans 296 valpar. Under 1980-talets början föddes ca 500 - 600 valpar per år i Västtyskland.

 


 

Leonberger i Sverige
Som tidigare nämnts, fanns här leonberger redan på 1800-talet. Hos Jägmästare G. Kastman i Nääs fanns bl a en lianhund från Tyskland, vid namn Juno efter Bon Coeur undan Cora, uppfödd av H Hoppe. Juno var, enligt uppgift svart med bruna ben och född år 1883. Tiken Lizzie, gulbrun och född 1881, hämtades från Aachen. Dessa hundar går ej att spåra, inte ens stamorganet i Leonberg klarar det, tyvärr.

Veterinär J Vennholm i Sala ställde, på Stockholmsutställningen 1886, ut en hane vid namn Tell. Tell var stålgrå med vita tår och vit bringa och enligt uppgift född i Sverige år 1884. A Lindgren i Karlstad hade två leonberger - S:t Bernhardhundar som hette Björn och Flora. De parades och fick bl a en valp vid namn Björn. Denne Björn var svart med en liten vit fläck på bröstet. En hane, Barry, deltog på tidigare nämnd utställning i Stockholm. Han var vit med bruna fläckar och född i Sverige 1884 hos C V Blomqvist i Stockholm.

I Svenska Kennelklubbens tidskrift 1901 finns en illustration samt en rasbeskrivning från 1895. Under ”Allmänt utseende” kan man läsa: ”En hund, så stor som möjligt, hvilken imponerar såväl genom rik hårbeklädnad, god proportion mellan hufud och kropp, som ock genom angenäm färg och eleganta rörelser, ock som hos hvilken varje karikatur lutande överdrift är utesluten. Dess utseende låter mera sluta till brukbarhet och förstånd än åtskilliga andra, modet blott tjänande rasers. Lynnet är lifligt, hvarken för eldigt eller häftigt, ej heller dåligt och alls icke lömskt. Klokhet, tillgifvenhet och vaksamhet måste göra denna hund lika väl till en trogen vän och kamrat för människan, som till en energisk beskyddare av hennes lif och gods, liksom äfven hans rörlighet och uthållighet, förbundna med en vacker kropp och ett rikt hårlag, som gifver den största motståndskraft mot yttre inflytande, stämpla honom till en användbar ledsagare i vatten, till fots och till häst”. En vacker beskrivning som vi anhängare av rasen gärna skriver under på än i dag.

 

Leonberger idag
Under 1960-talet kom två tikar till Sverige, tyvärr kom dom aldrig att användas i avel. På 1970-talet kom de hundar som skulle bli föräldrar till de första kullarna av rasen i Sverige och Norge. Hundarna kom från Danmark och kennel Troldegaards. 1974 kom Troldegaards Lion till Solveig Linde och 1978 kom Troldegaards Cerberus och Troldegaards Tanja till Margareta Gustafsson och Sven Eskner. De två sist nämnda blev 1979 föräldrar till den första kullen i Sverige. I december 1978 föddes Norges första kull efter Troldegaards Lion och undan tiken Adele von Murrtal, på kennel av Nordens Löve. Ur denna kull kom 5 st valpar till Sverige. Det stora flertalet av dagens svenska och norska leonberger har någon av dessa hundar bakom sig.

Sverige har haft en mycket positiv utveckling av rasen och idag håller våra hundar en mycket god internationell klass. Rasen har förvaltats av en ambitiös och duktig uppfödarkår. Idag företräds rasen av ett flertal uppfödare som utvecklat ett gediget raskunnande. Rasen har idag ett gott hälsoläge. Svenska leonberger har exporterats till framförallt våra grannländer, men även till USA, Kanada, Nya Zeeland, England, Tyskland, Italien och Belgien.

 

 

Personlighet karaktär

Leonberger med katt på huvudetI den rasbeskrivning som antagits av FCI 1996 står det att leonbergern är en familjehund som under dagens boende och levnadsförhållanden skall vara en behaglig partner, som utan problem kan tas med överallt och som utmärker sig genom utpräglad barnvänlighet. Rasen skall varken vara skygg eller aggresiv.

Som sällskapshund skall rasen vara en behaglig, följsam och orädd följeslagare i alla livssituationer. Till de karaktärsegenskaper som krävs hör framförallt:
- Självsäkerhet och suverän oberördhet
- Måttligt temperament (med bl a leklust)
- Beredvillighet att underordna sig
- God inlärningsförmåga och uppmärksamhet

Ovanstående är en utmärkt beskrivning av rasen, men kan kräva en kommentar då somliga av ovanstående egenskaper kan synas svåra att förena i en och samma individ.

Leonberger med barn Vad gäller barnvänlighet så älskar leonbergern barn. Tänk dock på att ingen hund, av vilken ras det månde vara, kommer att tycka om barn, om den inte blir behandlad med respekt. Det är föräldrars och vuxnas ansvar att lära barn umgås med hundar. Lämna aldrig hundar och barn utan uppsikt. Att gå på promenad med en leonberger, kräver att barnet nått upp i tonåren och är moget för det ansvar som det innebär att själv ta ansvar för en hund

Vaktegenskaper omnämndes i tidigare rasbeskrivningar osm önskvärda på rasen. En kommentar om detta kan dock fortfarande vara på sin plats. Grundläggande rasegenskaper ändras ju inte i en hast för att man ändrar på ordalydelsen i rasbeskrivningen. Det har aldrig varit självklart att rasen skulle vara en utpräglad vakthund. Det är en stor variation på hundarnas vaktinstinkter. Vissa individer vaktar aldrig synligt medan andra har haft tydliga anlag åt det hållet.

Då egenskapen under rasens hela historia ansetts som önskvärd bör man vara medveten om att den finns även om du i vardagslag inte ser så mycket av den. Många leonbergerägare kan vittna om att deras snälla lite försiktiga tik blivit ett rytande "lejon" när mor eller barnen i huset utsatts för hot. Även motsatsen förekommer då ägaren är besviken för att hunden inte kommit till försvar i hotfulla situationer. Hundar i flock eller som har inhägnat revir vaktar oftast mer. Miljön spelar en betydande roll liksom ärftliga faktorer.

Vagn Självsäkerhet och suverän oberördhet är en egenskap som gör att leonbergern kan få för sig att den själv skall avgöra när man ska hälsa på främmande och liknande.

Måttligt temperament: En leonberger kan mycket väl tänka sig att sova bort dagen tillsammans med dig inomhus. Går ni på promenad har du en pigg och livlig följeslagare i skog och mark. Glädjefnatt infinner sig när älskade mattar och hussar behagar komma hem.
Leonbergern skäller när det kommer någon inom reviret, som oftast är tomten eller den närmaste omgivningen. Det är vanligt att leonbergern "pratar" med dig som ägare när den vill något eller är glad.
Det är mycket sällsynt att en leonberger betraktas som "skällig". En hund som lämnats ensam protesterar med att skälla! En nöjd hund skäller inte. Skallet är ett sätt att påkalla uppmärksamheten. Leonbergern liksom andra hundar behöver sin flock för att vara lycklig.

Beredvillighet att underordna sig är ett mycket utmärkande drag. Leonbergern är en signalkänslig hund. Rasen är mycket lättlärd och samarbetsvillig. Att observera är att en hund med denna karaktärsegenskap skall komma till sin rätt. En stor hund behöver en god uppfostran för att bli den rastypiska och underbara hunden som han var avsedd till. Det beteende den vuxna hunden uppvisar är en kombination av arv och miljö.

Vi har nu försökt att med ord beskriva de grundläggande egenskaperna som kännetecknar rasen. Då utrymmet är begränsat och hundarna individer så blir det en knapp bråkdel som berörts. Dessutom har vi människor mycket trubbiga instrument, när det gäller att rätt beskriva och värdera hundarnas själsliga förmågor.

Texten är hämtad ur Leonbergersällskapets Rasinformationshäfte (1996)

Leonbergern som arbetande hund

Leonberger i full fartLeonbergern är myckte lättlärd, arbetsvillig och följsam. Redan som liten valp kan och vill den gärna lära sig enklare dressyr, såsom "sitt", "ligg" osv.

I rasens hemland, Tyskland, är leonbergern klassad som brukshund. Där tävlar man i alla disciplinerna, även skydds.

I Sverige har flera hundar tagit tjänstehundscertifikat och flertalet tävlar framgångsrikt i såväl sök, spår och rapport ända upp till elitklass och svenska landslaget. Det finns även de som funnit en utmärkt eftersökshund i leonbergern.

Under det första levnadsåret då motionen är begränsad, är det synnerligen lämpligt att gå valp- och unghundskurser. Man kan då leka fram leonbergerns härliga egenskaper och lära sig aktivera hunden på rätt sätt.

Idag gör vi mentalprov MH med våra hundar.

Texten är hämtad ur Leonbergersällskapets Rasinformationshäfte (1996)Full fart i uppletanderutan! (Kolla matte - jag har hittat en strumpa i skogen). Qing gillar att söka saker

Att köpa hund / leonberger
Nedanstående frågor bör du ställa dig innan du börjar planera ditt hundköp! Om du tvekar att svara JA på någon av frågorna så bör du vänta tills du har förutsättningar att erbjuda din hund det goda och trygga liv den har rätt till.

 • Vill hela familjen ha hund?
 • Har vi råd med hund?
 • Kommer hunden att ha sällskap tillräckligt stor del av dagen?
 • Är jag införstådd med att jag tar vård om en levande individ, som har rätt till god omsorg och omvårdnad under 10-12 år framöver?
 • Har vi förutsättningar att fostra en stor hund?

Om du svarat JA på ovanstående frågor är det dags att ställa nästa fråga.

- Är Leonberger rätt ras för mig/oss?
Lite vägledning hoppas vi att du får när du tar del av Leonbergersällskapets rasinformation. Låt valpköpet ta den tid som behövs. Sök kunskap genom att besöka uppfödare (helst flera), besöka utställningar, se vuxna hundar och läs hundlitteratur. Du skall ju välja en livskamrat som du skall inleda ett förhoppningsvis långt förhållande med. Du skall också välja en uppfödare som passar dig och dina krav. Det kan inte nog betonas vikten av att man känner förtroende och tillit för varandra.

Att välja uppfödare
En ansvarsmedveten uppfödare är:

 • väl insatt i rasens för och nackdelar.
 • väl insatt i uppfödandets förutsättningar och har praktisk erfarenhet.
 • införstådd med SKK:s grundregler, konsumentköplag, avtalslag, djurskyddslag och marknadsföringslag o.s.v.

Hunduppfödandet och hundägandet omgärdas av ett stort och mäktigt regelverk. Du skall alltså känna att du vänder dig till en kompetent person när du skall köpa din valp.

En ansvarsmedveten uppfödare kan redovisa resultat från sin uppfödning i form av utställningsresultat, statistik över utfall av röntgen och ögonlysning o.s.v. Du skall alltså känna att du vänder dig till en uppfödare som är intresserad av sitt resultat.

En ansvarsmedveten uppfödare kommer även att försöka ta reda på om du har förutsättningar att ta vård om och förvalta en av uppfödarens valpar. Du skall alltså känna att uppfödaren tar ansvar för hur valparna får det.

Att välja valp
Om du valt uppfödare med omsorg så ta gärna hjälp av honom/henne. Uppfödaren har följt sina valpar hela tiden och har säkert en viss uppfattning om personligheterna. Var så uppriktig som möjligt när du beskriver dina förhållanden, samt vad du förväntar dig av din hund.

Köpet
En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder.
En uppfödare i Svenska Kennelklubben levererar valpen med:

registreringsbevis, som är hundens identitetshandling
ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bl a anger valpens avmaskningsperioder
ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad eller försäkrad
anvisningar om valpens utfodring och skötsel. Det bästa är att valpen får äta det som den redan är van vid. Det är inte bra att byta foder titt som tätt, den kan göra valpens mage extra känslig
hund född efter 97-01-01 ska också vara ID-märkt när den lämnar uppfödaren.

Allt detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.

Innan leverans ska valpen ha avmaskats minst två gånger. Alla valpar ska vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC). Parvovirusvaccin bör ges vid 8 veckors ålder, 12 veckors ålder och därefter en gång om året. Mot valpsjuka och HCC ges ett så kallat dubbelvaccin vanligen då valpen är ca 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin.

Fodervärdsavtal
Ett fodervärdsavtal är ett delat ägarskap, där uppfödaren behåller avelsrätten till ett visst antal kullar. Många tvister mellan uppfödare och fodervärd hade kunnat undvikas om båda parter tänkt sig för innan ett sådant avtal upprättas. Kontrollera hos SKK eller SLBK vad som faktiskt är skäligt vid dessa avtal.

Försäkra din hund
Svenska Kennelklubben rekommenderar hundägare att både veterinärvårds- och livförsäkra valpen/hunden. En olycka händer så lätt, och ett besök hos veterinären kan bli en kostsam affär.
En levnadsglad hund utsätter sig för betydande risker!

Att läsa:
Hundägaren utgiven av Svenska kennelklubben
Leonbergerboken av Margareta Gustavson-Eskner och Ulrika Rogert
The Leonberger av Angela White The Leonberger av Guido Perosino
Il Leonberger av Guido Perosino
Der Leonberger Hund av Helga Schindler
Der Leonberger av Hannelie Schmitt/Gerhard Zerle 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag!

Publicerad 2011-06-11 08:24:00 « Fakta,

Dag 14 – Det här älskar min hund

Det är mycket, så det får bli en punktlista..
 • Godis
 • Mat
 • Mys
 • Agility tunnel
 • Bada
 • Pinnar
 • Bollar
 • Barn
 • Att lära sig nya saker
 • Åka bil
 • Spår
 • Springa
 • Springa bredvid cykeln
Det är så mycket min lilla ögonsten gillar så det är svårt att försöka pricka in allt, men lite iaf :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Ras - Grand Danois

Publicerad 2011-06-10 22:52:00 « Hundraser,

Historia:
Vår moderna Grand Danois har enligt nutida kynologer fått sin form i Tyskland. Grand Danois är en ädel, lugn och värdig hund. En hundvärldens Apollo. Den är trogen sin familj och håller en viss distans till främlingar. Förfäderna till dag- ens eleganta Grand Danois var stora, tunga och ganska klumpiga stridshundar som kom till Mellaneuropa från öster under de keltiska folkvandringarna. Germanska folkstammar använde dessa stridshundar som vakthundar vid sina borgar. Även under romarnas erövringståg mot Gallien och Germanien fördes dessa doggar mot norr. Romarnas hundar kallades molosserhundar och kan liknas något vid dagens rottweiler. Som stridshundar och jakthundar var de mycket effektiva. Från 1400-talet förekom export av jaktdoggar från Storbritannien till kontinenten. Dessa hundar var för stora och tunga för att klara av storviltsjakten. Därför började man korsa in stora vinthundar, huvud- sakligen föregångare till dagens irländska varghundar och skotska hjorthundar. I Europa började så en rad furstar bedriva avel och avelsarbetet lade grunden till vår moderna Grand Danois.


Under 1800-talet gick doggstammen kraftigt tillbaka i Tyskland men genom Bismarcks stora kärlek för Grand Danois väcktes åter intresset för rasen. Under 1870-talet började tyskarna tycka att en hund med engelskt/tyskt ursprung inte skulle ha ett rasnamn som utpekar den som dansk. Olika namn som tigerdogge och ulmerdogge provades. 1880 kom första rasstandarden och man bestämde sig för namnet deutsche dogge. 1937 bestämde FCI att det står varje land fritt att själv bestämma rasnamnet. England och USA tog Great Dane, Tyskland givetvis Deutsche Dogge och Italien Alano. Det italienska namnet syftar på de ursprungliga doggarna - sk alaunt- troligen det mest riktiga.

Dagens Grand Danois är en okomplicerad hund som inte har specifika aktiv- itetsbehov som måste tillfredsställas. Den behöver inte valla, jaga eller träna avancerad dressyr för att leva harmoniskt.

Den behöver dock god omvårdnad, sällskap och promenader. Grand Danois är vänlig till sin natur, den vill bli klappad, ligga i sängen och sitta i knät (med sin bakdel). Genom sin storlek kan Grand Danois också fylla en vaktande funktion. Det räcker med att den visar upp sig för att hålla inkräktare borta.

En nyfödd Grand Danois väger 600-700 gram och vid ett års ålder väger en hane ungefär 70 kilo. Alltså en explosion i tillväxt och då förstår man lätt att första året är en känslig period. På grund av den snabba tillväxten är det mycket viktigt att valpen får tillräcklig vila och sömn, rätt utfodring och lagom motion.

En Grand Danois-valp skall inte motioneras i vanlig bemärkelse. Den skall giv- etvis få röra sig fritt, leka med andra jämnstora hundar, men allt under kontroll och inte i för långa tidsperioder. Hundens aktiviteter bör ske på underlag som är halkfria. Onödigt spring upp och ner i trappor bör förhindras. Hala golv bör täckas med stillaliggande mattor osv.En mycket känslig period i valpens liv är när den byter tänder vid 4-6 månader. Då bör man inte utsätta valpen för ansträngningar i onödan. All vaccination i denna ålder bör undvikas. Det är inte ovanligt att den påverkan på valpen som vaccinet kan ge, kan utlösa skelettutvecklingsrubbningar. Ibland av sådan art att det inte går att kurera.

Viktigt för den växande valpen är också vad den erbjuds att äta. Nutidens Grand Danois-valpar har betydligt färre skelettutvecklingsproblem än tidigare. Detta beror bl.a. på att utfodringen är baserad på balanserade helfoder och inte hemkokt föda med diverse tillskott i felaktiga proportioner. Tyvärr finns fortfarande risk för felaktigheter i utfodringen genom att det balanserade hel- fodret också kompletteras med diverse tillskottsgivor. Något som leder till obal- ans i foderstaten.

Svenska uppfödares erfarenheter talar för att Grand Danois-valpar växer i lagom takt och med hållbart skelett som resultat, om de får ett vuxenhelfoder. Högenergifoder har av erfarenhet visat sig öka risken för alltför snabb tillväxt och skelettrubbningar som resultat. Tyvärr finns skiljakligheter i uppfattning mellan fodertillverkare och uppfödare i detta avseende. Fodertillverkarna vill påstå att högenergifoder är ett måste för storvuxna raser, något som lång er- farenhet av uppfödning av bl.a. Grand Danois talar emot.

Grand Danois är inte någon komplicerad ras, men man bör tänka sig för mer än en gång innan man köper en. Valpen blir stor och kräver utrymme och en fast, stark hand som vuxen. Fostran skall börja tidigt för att hunden som vuxen skall fungera bra. Alltför ofta kommer valpköparen åter när framförallt hanvalpen blivit 10-12 månader, för att man inte klarar av sin hund längre. Olater hos en dvärghund kan man hantera, men en stor Grand Danois som tillåts hoppa kan välta både folk och föremål. Eller en tuggande uttråkad Grand Danois som kan göra stora hål i både väggar och inredning.

Man måste som valpköpare vara beredd att gå valpkurser och enklare dressyr- kurser för att få en Grand Danois som sedan skall kunna fungera i det dagliga sociala livet.

När man bestämt sig för en Grand Danois bör man se sig om, försöka träffa hundar både hos uppfödare, på utställningar och andra tävlingar, för att se att det är just en sådan stor hund man vill ha.

En seriös uppfödare ser därefter till att man som valpköpare får all den inform- ation som behövs i form av noggranna matlistor och råd om skötsel. Även sedan valpen lämnat kenneln skall uppfödaren känna sitt ansvar. Enligt konsumentköplagen är uppfödaren medansvarig tills valpen fyllt tre år men förhoppningsvis känner uppfödaren ansvar under hundens hela liv.
Värt att veta:
Varje ras har sina egenheter och problem och vetskap om detta krävs för att man skall lyckas och trivas med sin hundras.
Grand Danois är en av våra mest snabb- växande raser. En valp väger 600-800 gram som nyfödd och på ett år är han- valpen uppe i cirka 70 kilos kroppsvikt. Alltså en kolossal explosion i tillväxt. Misstag under uppväxten i form av t.ex fel utfodring eller för mycket motion kan få förödande konsekvenser. Under senare år har de flesta uppfödare gått över till att enbart ge torrfoder och detta underlättar betydligt för valpköparen. Ännu finns dock risken kvar att valpköparen vilseleds av "goda" råd från andra än uppfödaren "en så stor valp behöver massor av tillskott". Alltså ett mycket felaktigt påstående.     

Lagom mängd torrfoder (kanske med lite filmjölk i för smakretning) så att valp- en ej blir för fet, ger bästa tillväxthastigheten och minsta skelettproblemen.

HÄLTOR

Överutfodring eller obalanserad foderstat i kombination med genetiskt pre- disponerande faktorer kan ge hältor av flera olika slag. Bogledshältor före- kommer (ej så ofta nu som förr - foderstaten är ju bättre nu) så kallad oste- ochondros, dvs en bit av ledbrosket lossnar från ledytan, en smärtsam process som gör att hunden haltar. I vissa fall läker skadan av sig själv, i annat fall tas den lösa broskbiten bort operativt. Armbågsleds- och höftledsfel är ovanliga på grand danois. Svenska Grand Danoisklubben rekommenderar avel enbart med hundar med friröntgade höftleder. Fel i tillväxtzonerna längre ner i benen före- kommer också och vid alla former av hältor bör hundkunnig veterinär upp- sökas. Det får inte förekomma fraser som "valpen är halt därför att den har växtvärk", en hälta är en varningssignal att något är fel!

MAGSÄCKSOMVRIDNING

De flesta hundraser kan få vad som populärt kallas magomvridning. Det är dock inte hela magsäcken som vrider sig, utan enbart övre delen (fundus) som gasfylls, utvidgas och ändrar läge, så att gasen ej tar sig ut. Hunden blir orolig, får spända bukväggar och försöker kräkas utan resultat. Orsaken vet man ej säkert, men stora matportioner, stor vattenkonsumtion, motion nära utfod- ringen osv kan utlösa omvridningen. Detta är ett mycket akut tillstånd. Åk genast till djursjukhus eller större veterinärklinik som har resurser att ta hand om och hjälpa hunden tömma magsäcken. Återfallsrisken är stor, varför en operation rekommenderas, en tid efter det akuta tillståndet, varvid magsäcken sys fast i rätt läge.

HALSINFEKTIONER
Dessa är mycket vanliga hos Grand Danois och ibland en av anledningarna till dålig aptit. Halsmandlarna blir ofta återkommande infekterade och slutligen brukar operation vara det som definitivt sätter stopp för vidare problem.

I övrigt är rasen relativt frisk och bör vara rätt ras för en intresserad.
Men som sagt, liten blir stor på ett år och utrymme krävs både inom- och utomhus åt en så stor hund.

ATT KÖPA VALP
Att skaffa hund, och av en stor hundras i synnerhet, fordrar ett noggrant genomtänkt beslut. Har man tid, plats och råd med en krävande hund som Grand Danois? Den som inte har erfarenhet av stora hundar bör köpa sin valp hos en uppfödare som har erfarenhet av Grand Danois. Då kan man hålla kon- takt och få råd och hjälp om det uppstår problem. Det är också oftast lättare att lyckas med en tikvalp för förstahundsägaren. En hanvalp kräver fastare hand och får också lättare skelettproblem under uppväxttiden.

FOSTRAN
Fostran är inte detsamma som dressyr och skall börja från första dagen i det nya hemmet. För att man skall ha glädje av en stor hund krävs att den är har- monisk med ett visst mått av lydnad. En fast, konsekvent behandling kombi- nerad med mycket beröm är viktigt. Grand Danois har ett stort behov av kroppskontakt med sin ägare och kan sitta i timtal i med huvudet i knät för att bli klappad. Att slösa med klappar och smekningar är inte att skämma bort. Valpen har stor förmåga till inlärning så länge inlärningen bygger på beröm. De så kallade valpkurserna som anordnas av brukshundsklubbarna och andra hundorganisationer är utmärkta för både valp och ägare. En stor hund som en Grand Danois får aldrig visa aggressivitet mot människor eller djur och sådana tendenser skall genast bestraffas så snart de dyker upp. Det händer att en unghund prövar om den kan ta befälet och då gäller det att göra klart för honom att husse eller matte är hans "flockledare".

UTFODRING
Varje seriös uppfödare lämnar med en matlista för valpen. Var noga med att följa dessa anvisningar och lyssna inte på "goda" råd från människor som inte har erfarenhet av rasen. De flesta valpar föds upp på ett väl sammansatt full- foder. Tillsats av kött och vitaminer samt mineraler rubbar ofta den rätta balan- sen i negativ riktning. Blötlägg alltid torrfoder ordentligt i varmt vatten och ge inte hunden fodret torrt.

Var noga med att hålla bestämda mattider och låt inte överbliven mat stå framme då detta befrämjar dålig aptit. Utfodra i ganska grund matbunke där hunden kan bita över maten. Grand Danois avskyr djupa bunkar där de lätt biter sig i läpparna. Se även till att hunden har lugn och ro vid maten och motionera inte timmen före eller efter maten.

Tyck inte att utfodringen verkar enformig. Hunden mår bäst av en välbalan- serad kost utan tvära foderbyten. Friskt vatten i ren skål skall alltid finnas till- gängligt. Mjölk har en lösande inverkan på magen hos de flesta hundar och bör därför undvikas.

MOTION
Valpen skall ha möjlighet att röra sig fritt varje dag men får inte överansträng- as med promenader eller allt för hårdhänt lek med äldre eller större hundar. Korta promenader i koppel för att vänja valpen vid trafik och främmande miljö- er är viktigt under uppväxttiden. När valpen blir äldre kan motionen ökas men en Grand Danois är inte färdig för kraftigare motion före ettårsåldern.

Grand Danois har överhuvudtaget inte ett så stort motionsbehov som en del brukshundsraser, men det är viktigt att den kan springa lös dagligen då den ofta själv reglerar sitt motionsbehov. En hund som alltid går kopplad blir ofta aggressiv mot andra hundar.Färger:
Som alla andra registrerade hundraser har även Grand Danois en officiell ras- standard som bl. a. beskriver den tänkta idealhundens exteriör, temperament och rörelser.

En viktig ingrediens i exteriörbeskrivningen är färgen, i synnerhet för vår ras då standarden klart anger fem färger som godkända och accepterade. De fem färgerna är gul, tigrerad (randig), blå, svart och harlekin (svart och vitfläckig).

Nedan följer några kommentarer till rasstandardens avsnitt om Grand Danois- färger.

GUL
Standarden säger: Färg från ljust till djupt gul, svart mask är önskvärd. Fel: gulgrå, gulblå, isabellfärgad eller smutsgul färg. Inte önskvärt är små vita tecken på bröst och tår. Diskvalificerande fel: vit bläs, vit krage, vita tassar eller "strumpor" eller vit svansspets.
Rasstandarden medger alltså en ganska stor variation när det gäller "gulheten" i färgen, från mycket ljust gul till varmt gul- röd. Det röda får dock inte betyda att

färgen påminner om färgen hos t ex Irländsk Setter eller Rhodesian Ridgeback. Det är ganska vanligt att man ser "sotiga" gula Grand Danois, dvs hundar med mycket svarta stickelhår, främst på front och ben, vilket gör att hunden ser sotig ut. Detta är att betrakta som tillåtet men inte önskvärt.

 

TIGRERAD
Standarden säger: Grundfärg från ljus till djupt guldgul med svarta helst jämna och klara strimmor i revbenens riktning. Svart  mask är önskvärd. Fel: silverblå eller isa- bellfärgad grundfärg, urtvättad tigrering. Icke önskvärt är små, vita tecken på bröst och tår. Diskvalificerade fel: se gula.
Även bland de tigrerade erbjuder ras- standarden stor variation, från mycket tät tigrering som gör att hunden vid en snabb titt nästan ser ut att vara helt svart, till

hundar med mycket glest mellan ränderna. Viktigt är att bottenfärgen är klart gul i någon nyans och att ränderna är så mörka och tydliga som möjligt. Hos tigrerade tikar kan i bland ränderna se utsuddade ut, "rosiga", det beror på hormonella förändringar i samband med tikens löpperioder.

 

BLÅ
Standarden säger: Färgen skall vara helt stålblå, vita tecken på bringa och tassar är tillåtna. Fel: gul- eller svartblå färg. Diskvalificerande fel: blå hundar med vit bläs, vit krage, vita "strumpor" eller vit svansspets.
Det finns väl inga blå hundar säger säkert "vän av ordning". Om man med blå menar marinblå, himmelsblå eller dalablå så stämmer det helt klart. Färgen hos blå
Grand Danois kan variera från ljust dammgrå till mörkt stålblå. Ordet "blå" har kommit att bli betecknande för en speciell färgvariant inom vissa hundraser, t ex bluemerle (Collie) och blueroan (Cocker Spaniel) eller som en del av rasnamnet t ex Basset Bleu de Gascogne.

 

 

SVART
Standarden säger: Lacksvart, vita tecken är tillåtna. Hit räknas också s k "mantel- teckning" där det svarta skall ligga som en mantel över hela kroppen. Vitt kan före- komma på nosparti, hals, bröstkorg, buk, ben eller svansspets. Fel: gul-, brun- eller blåsvart färg.
Till skillnad från gula, tigrerade och blå Grand Danois tillåts betydligt mer av vita tecken och fläckar hos de svarta utan att för den skull räknas som fel eller inte önskvärt.

 

HARLEKIN
Standarden säger: Grundfärgen ska vara rent vit, om möjligt utan några stickelhår, med över hela kroppen jämt fördelade, oregelbundna "sönderslitna" lacksvarta fläckar. Fel: Blågrå, stickelhårig botten- färg, större andel gulgrå eller blågrå fläck- ar. Icke önskvärt är små grå eller bruna fläckar. Diskvalificerande fel: vita hundar utan några svarta tecken (albinos) samt döva hundar. Hundar som har överväg- ande blå, grå, gula eller eller tigrerade fläckar. Hundar med grå bottenfärg och svarta fläckar.

Förutsatt att rasstandarden följs är det främst en fråga om personligt tyckande och smak beträffande harlekinfärgen. Liksom hos de tigrerade finns det ett stort spektra, lite ränder/fläckar - mycket bottenfärg eller mycket ränder/fläckar - lite bottenfärg. Det viktigaste är i alla fall att det hos harlekin är kolsvart och kritvitt som gäller.Gemensamt för alla färger hos Grand Danois är att de förändras flera gånger under hundens livstid. I de allra flesta fall finns naturliga förklaringar t ex ålder, löpperioder, pälsfällning, solsken men ibland kanske sjukdom vara orsaken.

Förutom de fem färgerna som är godkända enligt svensk och internationell ras- standard händer det allt som oftast att man "på sta'n" stöter på Grand Danois i andra färger och färgkombinationer. Dessa hundar ger säkert sin ägare mycket glädje som sällskapshundar men det bör påminnas om att dessa hundar, enligt Svenska Kennelklubbens bestämmelser, har en "icke godkänd färg" och därför är diskvalificerade att premieras vid utställning.

 


En film du måste se är "Marmaduke".


Rasklubben: http://www.sgdk.se/
 
 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dumma hund!

Publicerad 2011-06-10 22:23:56 « Träning,

Jag vet inte hur många gånger den här hunden sprungit igenom agility tunnlar, liggande eller hel runda.. Men just idag var hjärnan någon annanstans! Hon fastnade i mitten och såg ut som ett monster där i säcken.. Men hon lyssnar ju bra, när man säger åt henne att ta det lugnt. Dock kom det ut en hel del svordomar men det är en annan historia ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag !

Publicerad 2011-06-10 07:45:00 « Fakta,

Dag 13 – En ras du inte vill ha

Tax, Papillon, Chihuahua, Samojed, Amstaff, Mops, Fransk Bulldog, Saluki, Borzoi.. Listan kan göras väldigt lång!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Ras - American Akita

Publicerad 2011-06-09 22:42:00 « Hundraser,

Vad är en American Akita?
En American Akita är en relativt ny ras. Den godkändes av FCI som egen ras från den 1/1 2000, då hette den Great Japanese Dog. Men från och med 1/1 2006 så heter rasen American Akita, vilket är det rätta namnet eftersom det är en amerikaniserad Akita.
För närvarande finns det drygt 650 st (-10) American Akita i Sverige.

En Am.Akita är en stor, imponerande hund som rör sig med en självsäkerhet som om den trodde att den var störst, bäst och vackrast i denna värld. Och frågar du deras ägare så är de beredda att hålla med! Kanske inte störst... men bäst och vackrast!
Utseendet påminner mer om en björn än om en varg och deras päls är tjock, tät och känns fjädrande när man klappar den.


Storlek och temperament

Am.Akita är en stor och kraftig hund men ser ofta mycket större ut än vad de egentligen är. En hane är mellan 66-71 cm hög och väger 45-55 kg som vuxna, tikar är 61-66 cm hög och väger 35-45 kg.

Am.Akita är en lugn och stabil ras, det är inte mycket som imponerar dem. De blir mycket starkt fästa vid familj och vänner men är tämligen ointresserade av främmande. Det är en "tyst" ras, de skäller inte gärna i onödan.
Deras vaktinstinkt är stor och bör ej tränas upp.
Jaktinstinkten är också stor och man måste träna mycket för att kunna ha Am.Akita lösa i skog och mark.Am.Akita och andra hundar/husdjur
Många Am.Akita har svårt att träffa nya hundar av sitt eget kön, såväl hanar som tikar. Det är sällan en Am.Akita startar ett slagsmål men blir de det minsta utmanade är de snabba på att svara.
Värt att nämna är också Am.Akitans goda minne, de glömmer aldrig en oförrätt och kan vänta hur länge som helst på ett bra tillfälle att få ge igen. Så skydda din valp från otrevliga hundar under uppväxten.
Snälla hundar av motsatt kön kan dock vara intressanta att leka med, tänk på att Am.Akita har ett tufft och hårdhänt leksätt, mycket tackling, brottning och gnag på ben! Är du mycket hundvan går det bra att ha flera hundar av samma kön hemma.

Am.Akita och katter hemma brukar sällan vålla några större bekymmer om man vänjer dem vid varandra, det finns t.o.m exempel på Am.Akitas som haft fåglar som kompisar! Små gnagare, som marsvin, kanin och hamster bör man hålla under uppsikt. De kan bli för lika ett byte, speciellt om de är ute.

Användningsområden
Som alla andra hundar mår en Am.Akita bäst av att få använda hjärnan för att må bra. Rasen kräver normal aktivering och är något av en allroundhund. Det är en ras som kräver mycket motivation i träningen och lätt kan bli uttråkade. Det går utmärkt att tävla med Am.Akita i både lydnad och agility men man får ingenting gratis, tålamod och uppfinningsrikedom är ett måste!
Spår och sök är annars lämpade grenar för Am.Akita då de har en mycket bra näsa och är man intresserad av tjänstehundar så finns det flera exempel på Am.Akitas som utmärkta bevakningshundar.
Att dra pulka eller gå med klövjeväskor passar en ras av denna storlek men de är snarare uthålliga än snabba.
Är man intresserad av jakt så så kan man använda Am.Akita som stötande hund och som en utomordentlig eftersökshund.

Kost och motion
Lättast är att utfodra sin hund med ett torrfoder av god kvalitet. För mycket spannmål i fodret sänker kvaliteten då hunden har svårt att tillgodogöra sig t.e.x. vete. Blötlägg torrfodret 20-40 min före servering för att underlätta hundens matsmältning. För att tänderna ska hållas i god kondition kan man ge hunden ett hårt kex eller tuggben efter maten. Fördela hundens matranson på 2, gärna 3 mål, som vuxen.

Som vuxen kräver Am.Akita medelmåttigt med motion. Ordentliga långpromenader samt cykelpromenader att variera med är bra. Somliga Am.Akita tycker om att bada och då är simning utmärkt motion på sommaren liksom tolkning efter hund är roligt på vintern, om man har tillgång till snö förstås.


Vad krävs av en Am.Akita-ägare?
 • Tid - Har ni tid att ta hand om en hund? Ordnat med passning om ni är heltidsarbetande? Det är inte lämpligt att låta barn under 15 år ensamma gå ut med en Am.Akita, det är en stor och stark ras med mycket egen vilja. Har ni dessutom tid att lägga ner på all den miljö-, social- och lydnadsträning som behövs, speciellt de första åren?
 • Hundvana - En Am.Akita är inte lämplig ras som förstahund om du inte har någon hunderfarenhet. Du bör kunna "läsa" hundar för att förstå varför din hund beter sig på ett visst sätt och vad din hund kommer att ta sig till i nästa sekund. Am.Akita är väldigt "finspråkiga", de är inte övertydliga när de pratar med andra hundar och förväntar sig att andra hundar är lika känsliga tillbaka.
 • Engagemang - För att din Am.Akita ska växa upp och bli den trevliga hund de är, krävs det av dig som ägare att du tycker det är roligt att jobba med din hund. Det räcker inte med att bara gå promenader utan träning och viss aktivering är ett måste för att hunden ska fungera bra ihop med dig och övriga världen
 • Konsekvens - Du bör veta vad och hur du ska träna din Am.Akita. Träna med mycket motivation och var bestämd och konsekvent så tycker din Am.Akita att det är lika roligt som du!
 • Tålamod - En Am.Akita kan vara riktigt jobbig under sin pubertet....Att tänka på - American akita

Om du funderar på att skaffa en american akita, tänk på att...
 • Det kan vara en svårmotiverad hund och den kräver ett tryggt och stabilt ledarskap. Tålamod och kunskap är viktigt.
 • Den har ofta svårt att umgås med andra hundar av samma kön och andra hundar som också är självsäkra.
 • Vara noga med föräldradjurens hälsostatus.
 • Rasen har stor jaktinstinkt och ser ofta mindre djur som byte.
 • Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

 American Akita´s Historia:

Från början har American Akita samma historia som den japanska Akita Inu. Rasen har ändvänts som vakthund, jakthund och till hundhetsning. Man har även använt deras päls och ätit deras kött.

Akitaliknande hundar har funnits i Japan sedan början på 1100-talet. Akitan var känd som Matagaiinu, en högaktad jägare av japanska kungligheter. Under en period var det bara mäktiga personer som fick äga Akitor, och hundarna bar speciella halsband och koppel för att visa sin ägares status.

Akitans popularitet har sedan dess stigit och fallit med de japanska dynastierna. Under 1800-talet hade Akitan blivit populär som kamphund och man blandade in bl.a. Tosa och mastiff för att förbättra kamphundsegenskaperna. Detta hade till följd att Akitan tappade sina ståndöron och sin svansringla. I början av 1900-talet började rasentusiaster att arbeta på att bevara Akitan och 1931 utnämndes rasen till nationalsymbol.

Under andra världskriget användes hundpälsar till militärbeklädnad. Polisen beordrade infångande och konfiskering av alla hundar utom de schäfrar som användes för militära ändamål. Några entusiaster försökte kringgå orden genom att korsa sina hundar med schäfrar. När andra världskriget var över hade antalet Akitor minskat drastiskt och fanns i tre distinkta typer: 1) matagiakita, 2) kamphundsakita och 3) schäferakita. Detta skapade mycket förvirrade situation för rasen. Under återuppbyggnadsprocessen av raserna Akitor efter kriget upplevde hunden konqo-qo från dewva-linjen tillfällig men väldigt popularitet. Många Akitor från dewva-linjen som visade drag av mastiff- och schäferpåverkan, fördes med till USA av hemvändande militärer. Akitorna från dewva-linjen var intelligenta, anpassningsbara och de fascinerade uppfödare i USA. Linjen utvecklades av allt fler uppfödare och fick en stor uppvisning i popularitet. Amerikanska Akita klubben grundades 1956 och Amerikanska kennelklubben (AKC) accepterade rasen 1972. Vid denna tid punkt hade dock AKC och JKC (den japanska kennelklubben) ömsesidiga överkommelser för att erkänna varandras stamtavlor och därför stängdes dörren för nya blodslinjer och från Japan. Av denna orsak skilde sig Akitorna i USA avsevärt från dem i Japan, ursprungslandet. De utvecklades som en egen ras i USA men särdrag av typ som var oförändrade sedan 1955. Detta står i skarp kontrast till den japanska typen som var en korsning med matagiakita i syfte att återställa ursprungliga rasen.

 
Du har säkert hört talas om filmen "Hachiko - En vän för livet" som handlar om en Akita. Om du inte har sett den, så rekommenderar jag dig att göra det omedelbart!

Rasklubben: http://www.americanakitaklubbsverige.se/
 
 
 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-09 08:14:00 « Fakta,

Dag 12 – En ras du skulle vilja ha

American Akita, Tervueren, Cane Corso, Shiba, Leonberger, Berner Sennen, Grand Danois, Rottweiler och Bordercollie..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-08 08:02:32 « Fakta,

Dag 11 – Hur valde du kennel?

Jag kollar runt på olika kennlar om det är någon hund som faller mig i smaken, mailar eller ringer och vill gärna ha ett bra bemötande och någon som har tålamod med mina frågor. En bra uppfödare som ser till rasens bästa, som tar hand om sina djur och som kan hjälpa till vid problem. Någon man kan ha bra kontakt med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-07 10:34:00 « Fakta,

Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund

Ojoj, ögonblick? Minne? Roligt minne?
Jag har inte något speciellt roligt minne med Zheeba, men däremot med Smokey så jag väljer det istället ;)

Vi bodde på markplan, det var max 1meter från marken upp till fönsterkarmen. Det var tre fönster, varav det i mitten och det till höger var det som oftast var öppet.
Smokey hoppade ut och in hur lätt som helst - när man sa till självklart!
En kväll satt vi ute och Smokey var med oss, det började bli lite väl mycket folk så jag sa åt han att hoppa in och pekade mot fönstret i mitten.. Han tittade bara på mig och gick vidare, Malin (min kompis) sa åt han att hoppa in och pekade också mot fönstret. Men hon hade handen mot det vänstra, och Smokey tittade på henne och hoppade! Man såg hur hela hunden vart ihop plattad och så ner mot marken. Sprang runt och var jätte glad och kom fram till Malin, ungefär som att han sa: "Förstår du nu att fönstret var stängt?" HAHAHA. Jag glömmer det aldrig!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Sveriges Nationaldag

Publicerad 2011-06-06 10:41:55 « Vardagen,

Det verkar inte som att jag får med mig Zheeba hem.. Hon har charmat alla och hon älskar barnen!
Hon är med dem överallt - äter inte för ens dem sover, hon har fullt upp stackarn.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-06 10:30:00 « Fakta,

Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Oj vad svårt!

När jag tittat på valpar / hundar som jag vill ha för resten av dens liv så tänker jag på.. Hur hunden är i allmänhet, mot sina kullsyskon och mot besökare som kommer. Hur väl dem lyssnar på sin uppfödare / ägare.
Långhårigt - stor kropp (Schäfer storlek och uppåt) - Arbetsvilja - En bra av/på knapp - Frisk.

När jag har tittat på valp då när jag valde Smokey, var valet inte så självklart. Valet av Zheeba var mest för att hon puttade omkull mig och hade sån fin färg :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-05 10:30:00 « Fakta,

Dag 8 - Har du och din hund tävlat?

Inte mer än i olika fototävlingar och nu senast - Kumlas Klokaste Hund.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag

Publicerad 2011-06-04 10:28:00 « Fakta,

Dag 7 - Hundsport

Hundsport? Erhm, jaha?

Freestyle, agility, lydnad, sök, spår, skydd, rallylydnad? WHAAT?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Idag är ingen vanlig dag !

Publicerad 2011-06-03 10:40:47 « Vardagen,

Idag har Zheeba fått vara ute i skogen och luktat på alla dofter som finns..
Ta vara på dofterna för ikväll kommer nya!

Det är snart dags att packa det sista, skutta in i duschen och ut och träna Zheeba en stund innan vi åker mot Fjugesta! Syster kommer bli så glad att se oss - Ungarna också!

Så har jag lagt in några tidsinställda inlägg - får hoppas dem dyker upp :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag!

Publicerad 2011-06-03 08:16:16 « Fakta,

Dag 6 - Renras eller blandras?

Jag gillar både och, även om jag anser att blandras är mycket trevligare (överlag) än vad vissa renrasiga är. Ang avel, så gillar jag inte när människan ska leka gud och tro sig veta allt - genetik är något vi aldrig kommer förstå till 100%.

Jag har bara haft blandras för att viljan att tävla inte funnits. Jo, funnits men inte lika starkt som för andra kanske. Jag vill kunna ställa ut och sånt, men det kan jag göra med en blandras också.
Tävla? Jajo, IPO/skydd, sök/spår.. Det är vad jag är mer intresserad utav än att springa omkring på en agility bana. Jag vet att Zheeba älskar det mesta som jag presenterar för henne, men det är bara bra - jag vill ha någon som jag kan träna med.


Nästa hund blir blandras - bara för att ha dörrarna öppna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

® Dag För Dag !

Publicerad 2011-06-02 15:43:59 « Fakta,

Dag 5 – Andra husdjur i ditt liv


Katter:
PisseBoo - En blandras katt som kom in i mitt liv 1999. Hon lever nu tillsammans med min styvfar ute i Ullersätter.

Tussan - Marcus tisse. En katt som vet vad hon vill.


Hundar:
Zheeba - Min bästa vän, mitt liv - mitt allt ! <3


Fanny - En Risenschnauzer på 11 år.

Olivia - En Belgisk Vallhund (Tervueren) på 2 år.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Välkommen!


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela