® Ras - American Akita

Publicerad 2011-06-09 22:42:00 « Hundraser,

Vad är en American Akita?
En American Akita är en relativt ny ras. Den godkändes av FCI som egen ras från den 1/1 2000, då hette den Great Japanese Dog. Men från och med 1/1 2006 så heter rasen American Akita, vilket är det rätta namnet eftersom det är en amerikaniserad Akita.
För närvarande finns det drygt 650 st (-10) American Akita i Sverige.

En Am.Akita är en stor, imponerande hund som rör sig med en självsäkerhet som om den trodde att den var störst, bäst och vackrast i denna värld. Och frågar du deras ägare så är de beredda att hålla med! Kanske inte störst... men bäst och vackrast!
Utseendet påminner mer om en björn än om en varg och deras päls är tjock, tät och känns fjädrande när man klappar den.


Storlek och temperament

Am.Akita är en stor och kraftig hund men ser ofta mycket större ut än vad de egentligen är. En hane är mellan 66-71 cm hög och väger 45-55 kg som vuxna, tikar är 61-66 cm hög och väger 35-45 kg.

Am.Akita är en lugn och stabil ras, det är inte mycket som imponerar dem. De blir mycket starkt fästa vid familj och vänner men är tämligen ointresserade av främmande. Det är en "tyst" ras, de skäller inte gärna i onödan.
Deras vaktinstinkt är stor och bör ej tränas upp.
Jaktinstinkten är också stor och man måste träna mycket för att kunna ha Am.Akita lösa i skog och mark.Am.Akita och andra hundar/husdjur
Många Am.Akita har svårt att träffa nya hundar av sitt eget kön, såväl hanar som tikar. Det är sällan en Am.Akita startar ett slagsmål men blir de det minsta utmanade är de snabba på att svara.
Värt att nämna är också Am.Akitans goda minne, de glömmer aldrig en oförrätt och kan vänta hur länge som helst på ett bra tillfälle att få ge igen. Så skydda din valp från otrevliga hundar under uppväxten.
Snälla hundar av motsatt kön kan dock vara intressanta att leka med, tänk på att Am.Akita har ett tufft och hårdhänt leksätt, mycket tackling, brottning och gnag på ben! Är du mycket hundvan går det bra att ha flera hundar av samma kön hemma.

Am.Akita och katter hemma brukar sällan vålla några större bekymmer om man vänjer dem vid varandra, det finns t.o.m exempel på Am.Akitas som haft fåglar som kompisar! Små gnagare, som marsvin, kanin och hamster bör man hålla under uppsikt. De kan bli för lika ett byte, speciellt om de är ute.

Användningsområden
Som alla andra hundar mår en Am.Akita bäst av att få använda hjärnan för att må bra. Rasen kräver normal aktivering och är något av en allroundhund. Det är en ras som kräver mycket motivation i träningen och lätt kan bli uttråkade. Det går utmärkt att tävla med Am.Akita i både lydnad och agility men man får ingenting gratis, tålamod och uppfinningsrikedom är ett måste!
Spår och sök är annars lämpade grenar för Am.Akita då de har en mycket bra näsa och är man intresserad av tjänstehundar så finns det flera exempel på Am.Akitas som utmärkta bevakningshundar.
Att dra pulka eller gå med klövjeväskor passar en ras av denna storlek men de är snarare uthålliga än snabba.
Är man intresserad av jakt så så kan man använda Am.Akita som stötande hund och som en utomordentlig eftersökshund.

Kost och motion
Lättast är att utfodra sin hund med ett torrfoder av god kvalitet. För mycket spannmål i fodret sänker kvaliteten då hunden har svårt att tillgodogöra sig t.e.x. vete. Blötlägg torrfodret 20-40 min före servering för att underlätta hundens matsmältning. För att tänderna ska hållas i god kondition kan man ge hunden ett hårt kex eller tuggben efter maten. Fördela hundens matranson på 2, gärna 3 mål, som vuxen.

Som vuxen kräver Am.Akita medelmåttigt med motion. Ordentliga långpromenader samt cykelpromenader att variera med är bra. Somliga Am.Akita tycker om att bada och då är simning utmärkt motion på sommaren liksom tolkning efter hund är roligt på vintern, om man har tillgång till snö förstås.


Vad krävs av en Am.Akita-ägare?
  • Tid - Har ni tid att ta hand om en hund? Ordnat med passning om ni är heltidsarbetande? Det är inte lämpligt att låta barn under 15 år ensamma gå ut med en Am.Akita, det är en stor och stark ras med mycket egen vilja. Har ni dessutom tid att lägga ner på all den miljö-, social- och lydnadsträning som behövs, speciellt de första åren?
  • Hundvana - En Am.Akita är inte lämplig ras som förstahund om du inte har någon hunderfarenhet. Du bör kunna "läsa" hundar för att förstå varför din hund beter sig på ett visst sätt och vad din hund kommer att ta sig till i nästa sekund. Am.Akita är väldigt "finspråkiga", de är inte övertydliga när de pratar med andra hundar och förväntar sig att andra hundar är lika känsliga tillbaka.
  • Engagemang - För att din Am.Akita ska växa upp och bli den trevliga hund de är, krävs det av dig som ägare att du tycker det är roligt att jobba med din hund. Det räcker inte med att bara gå promenader utan träning och viss aktivering är ett måste för att hunden ska fungera bra ihop med dig och övriga världen
  • Konsekvens - Du bör veta vad och hur du ska träna din Am.Akita. Träna med mycket motivation och var bestämd och konsekvent så tycker din Am.Akita att det är lika roligt som du!
  • Tålamod - En Am.Akita kan vara riktigt jobbig under sin pubertet....Att tänka på - American akita

Om du funderar på att skaffa en american akita, tänk på att...
  • Det kan vara en svårmotiverad hund och den kräver ett tryggt och stabilt ledarskap. Tålamod och kunskap är viktigt.
  • Den har ofta svårt att umgås med andra hundar av samma kön och andra hundar som också är självsäkra.
  • Vara noga med föräldradjurens hälsostatus.
  • Rasen har stor jaktinstinkt och ser ofta mindre djur som byte.
  • Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

 American Akita´s Historia:

Från början har American Akita samma historia som den japanska Akita Inu. Rasen har ändvänts som vakthund, jakthund och till hundhetsning. Man har även använt deras päls och ätit deras kött.

Akitaliknande hundar har funnits i Japan sedan början på 1100-talet. Akitan var känd som Matagaiinu, en högaktad jägare av japanska kungligheter. Under en period var det bara mäktiga personer som fick äga Akitor, och hundarna bar speciella halsband och koppel för att visa sin ägares status.

Akitans popularitet har sedan dess stigit och fallit med de japanska dynastierna. Under 1800-talet hade Akitan blivit populär som kamphund och man blandade in bl.a. Tosa och mastiff för att förbättra kamphundsegenskaperna. Detta hade till följd att Akitan tappade sina ståndöron och sin svansringla. I början av 1900-talet började rasentusiaster att arbeta på att bevara Akitan och 1931 utnämndes rasen till nationalsymbol.

Under andra världskriget användes hundpälsar till militärbeklädnad. Polisen beordrade infångande och konfiskering av alla hundar utom de schäfrar som användes för militära ändamål. Några entusiaster försökte kringgå orden genom att korsa sina hundar med schäfrar. När andra världskriget var över hade antalet Akitor minskat drastiskt och fanns i tre distinkta typer: 1) matagiakita, 2) kamphundsakita och 3) schäferakita. Detta skapade mycket förvirrade situation för rasen. Under återuppbyggnadsprocessen av raserna Akitor efter kriget upplevde hunden konqo-qo från dewva-linjen tillfällig men väldigt popularitet. Många Akitor från dewva-linjen som visade drag av mastiff- och schäferpåverkan, fördes med till USA av hemvändande militärer. Akitorna från dewva-linjen var intelligenta, anpassningsbara och de fascinerade uppfödare i USA. Linjen utvecklades av allt fler uppfödare och fick en stor uppvisning i popularitet. Amerikanska Akita klubben grundades 1956 och Amerikanska kennelklubben (AKC) accepterade rasen 1972. Vid denna tid punkt hade dock AKC och JKC (den japanska kennelklubben) ömsesidiga överkommelser för att erkänna varandras stamtavlor och därför stängdes dörren för nya blodslinjer och från Japan. Av denna orsak skilde sig Akitorna i USA avsevärt från dem i Japan, ursprungslandet. De utvecklades som en egen ras i USA men särdrag av typ som var oförändrade sedan 1955. Detta står i skarp kontrast till den japanska typen som var en korsning med matagiakita i syfte att återställa ursprungliga rasen.

 
Du har säkert hört talas om filmen "Hachiko - En vän för livet" som handlar om en Akita. Om du inte har sett den, så rekommenderar jag dig att göra det omedelbart!

Rasklubben: http://www.americanakitaklubbsverige.se/
 
 
 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela