® Ras - Siberian Husky

Publicerad 2011-06-21 00:23:00 « Hundraser,

Vad är en Siberian Husky?

En siberian husky är en typisk slädhund. Den är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare. Rasen är avlad att vara en snabblöpande spannhund och används huvudsakligen vid slädhundstävlingar. Att "bara" se vacker ut imponerar inte på rasentusiasterna i Sverige. En siberian husky skall ovillkorligen fungera som en slädhund.Det är lika naturligt för en siberian husky att arbeta i ett hundspann,som det är för en jämthund att jaga älg eller en border collie att valla får.

Men trots sitt vänliga lynne är siberian huskyn ingen vanlig sällskapshund. Det är en ras med starka, ursprungliga jaktinstinkter. Den upplever oftast alla djur som intressanta byten och det finns åtskilliga exempel på hundar som rivit både får, getter, höns, kaniner och katter. Det är alltså hundar som sällan kan vara lösa utomhus. Det är naturligtvis lika viktigt för en siberian husky som för alla andra hundraser med god mänsklig kontakt.


På ett lydnadsprov eller dressyrtävling är rasen inte särskilt passande, men som draghund har den mycket att ge. Den stoppar fysiskt och psykiskt för mycket hårda strapatser både under vildmarksturer och i tävlingsspåret

Siberian huskyn är en typisk utomhushund och liksom andra polarspetsar klarar den sträng kyla mycket bra. Man kan själv välja om man vill låta sin hund sova inne eller ute året runt. Men tänk på att en hund som tillbringar största delen av sin tid inomhus inte utvecklar sin päls naturligt. Den kan alltså inte plötsligt ligga ute i snön i sträng kyla. Normalt fäller en siberian husky enorma mängder av sin ulliga päls på våren och hösten, men många "inomhushundar" verkar fälla betydligt oftare.

Siberian huskyns historia


Den ras som i dag kallas siberian husky utvecklades hos tjuktjerfolket i den nordöstligaste delen av Sibirien. Klimatförhållanden tvingade dem att basera sitt uppehälle på jakt över vidsträckta områden och tjuktjerna svarade på naturens krav genom att utveckla en unik ras av slädhundar, skräddarsydd för de speciella behov på vilka deras överlevnad berodde. Det tjuktjerna behövde och utvecklade var en hund med förmågan att kunna tillryggalägga långa distanser med maximal fart, men med en minimal förbrukning av energi i ett område nära norra halvklotets köldpol.

 

 

Är Siberian Husky en hund för mig?

Siberians är flocklevande djur och behöver ständigt sällskap av andra hundar eller av människor. Om du arbetar heltid eller bara har plats för en hund, köp inte en siberian!

Genom sin förmåga att knyta vänskapliga familjeband är siberian huskyn vänlig även mot främlingar. Om du vill ha den starka trofastheten hos en enmanshund, köp inte en siberian!

Siberian huskyn är ingen vakthund, även om folk som är ovetande om dess natur kan bli skrämda av dess utseende. Om du vill ha en hund med aggressiva vaktinstinkter, köp inte en siberian!

Minst en gång om året fäller siberian huskyn sin päls. Om du gillar hundhår överallt i huset och i den luft du andas, då är det bra. Men, om du för det mesta värdesätter din prydlighet, köp inte en siberian!

Siberian huskies har en naturlig fallenhet för att gräva lyor i trädgården. Om du är stolt över din fina trädgårdsanläggning, köp inte en siberian!

Den största av alla de nackdelar som går att hitta hos en siberian husky är nog dess enorma längtan efter att få S-P-R-I-N-G-A. Men valpens första rusning över en väg kan var som helst bli den sista. För sitt eget bästa bör en siberian husky hållas kopplad och ständigt vara under kontroll. Om du hör till dem som tycker det är grymt att ha en hund vid koja eller i hundgård, köp inte en siberian!
Om du har läst så här långt och trots denna information ärligt känner att du kvalificerar dig som siberian-ägare, då är du säkert fast besluten att skaffa dig denna ras. I så fall är du hjärtligt välkommen i gänget. Anslut dig till alla dem som med värdig självbelåtenhet vet att de äger den vackraste, den smartaste och den mest fulländade hundrasen i hela världen, siberian huskyn!


Att tänka på vid valpvalet
För att bevara rasen siberian husky har vi våra svenska drag- och utställningsmeriteringar. De visar vilka hundar som håller en bra kvalitet. Men även hundar som inte tävlar eller ställs ut kan vara bra siberian huskys. När du ska skaffa en siberian husky, titta på valparnas föräldrar. Är de flitiga draghundar och ser ut som rasstandarden» beskriver, är oddsen höga för att du får den grund som du förväntar dig.

 

Vad har en Siberian Husky för behov?

Motion
Det är en myt att Siberian huskyn måste motionera flera timmar om dagen för att bli tillfreds. De allra flesta huskies anpassar sig efter de rutiner vi har. Därmed inte sagt att de kan sitta i en lägenhet hela dagarna. Siberian huskyn behöver röra på sig och arbeta för att må bra! Promenader tröttar inte ut en siberian husky. Tänk på deras ursprung! De är tillverkade för att förbruka minimalt med energi när de rör sig. En timmes ordentlig motion, tre till fyra gånger i veckan, bör du ha som minimum om du vill ha en hund som trivs.

Bostad
En siberian husky kan bo i en lägenhet tillsammans med människor, likaväl som den kan bo i hundgård med hundar. Det viktigaste för siberian huskyn är att den har sällskap. Den är en utpräglad flockhund och har svårt att vara helt ensam. Lämnar du den, kommer den att göra allt för att protestera eller rymma. Siberian huskyn mår bra om den hela tiden har mänskligt sällskap, men bäst om den får sällskap av en eller flera andra hundar. Om du har din siberian husky utomhus, tänk på att ha en koja där den kan finna lä mot väder och vind.

Mat
En ensam siberian husky får ofta dålig aptit. Detsamma gäller en siberian husky som inte får arbeta. Matvägran är nog ett av de vanligaste problemen för nyblivna siberian husky-ägare. Viktigt att tänka på är att inte börja skämma bort hunden för att den ska äta. Den lär sig blixtsnabbt att den får godare mat om den väntar, och problemet kommer att bli värre. Ha tålamod. Hunden äter när den blir tillräckligt hungrig.

Jakt
Siberian huskyn har en stark jaktinstinkt som blommar ut fullt först när den börjar bli könsmogen. När hundarna springer i hundspann bygger en stor del av draglusten på jaktinstinkt. När du tänker på att siberian huskyn kan springa flera dygn i sträck baserat på denna instinkt, kan du börja förstå hur omfattande instinkt det egentligen är. Detta, tillsammans med hundens egen säkerhet, är anledningen till att en siberian husky alltid måste vara kopplad. Det kan också vara klokt att tänka igenom situationen en extra gång innan du skaffar kaniner, möss, råttor, katter och annat smått. En siberian husky, som får lite tid på sig, kan bryta sig in i samtliga slags burar för att få sig en munsbit.

 

Aktiviteter med Din Siberian Husky

En Siberian Husky är först och främst en frilufts- och draghund. Den är smidig i naturen, snabb och uthållig. Siberian huskyn blir inte trött av vanliga promenader utan kräver mer ansträngande motion. Att använda dens dragvilja är ett bra sätt att tillfredsställa behovet. Inom lydnad, agility och andra liknande hundsporter kan den vara mer svårtränad och kräver oftast en mycket tålmodig förare. Här följer några exempel på aktiviteter du kan sysselsätta dig och din hund med.

Jogging/linkörning
Med ett brett bälte kring höften kan du lätt fästa hundens koppel vid din kropp så dina armar blir fria. Använd sele på hunden och låt den springa före dig! Du kan antingen jogga efter hunden eller åka längdskidor.

 

Cykling
Det finns praktiska anordningar så du kan fästa din hund i cykeln på ett säkert sätt. Hunden springer då framför och drar cykeln. Du kan även fästa hunden i ett brett bälte som du har kring höften. Om du har en hund som har svårt att springa framför cykeln, eller är lite olydig, kan du låta den dra en kätting eller annat praktiskt föremål medan den springer jämte cykeln. Det är praktiskt då du har halsband och koppel som du håller hunden i, medan den drar med sele.

Sparkcykel/trehjuling/fyrhjuling
Det finns numera sparkcyklar och andra hjulfordon anpassade till hundkörning. När du kör dessa, springer hunden framför dig. Vilket fordon du använder beror på hur många hundar du vill köra. Fler hundar kräver fler hjul, kan man säga, och det är först och främst för att kunna bromsa ordentligt som du behöver rejälare fordon till fler hundar.

foto: Annica Uppström.
Skidåkning med pulka
Förutom skidåkning där hunden drar enbart dig, se ”linkörning”, kan du även låta hunden dra på en pulka när ni är ute och skidar. Med pulkan får hunden lite extra vikt att dra på. Skidåkning med pulka finns även som tävlingsgren och kallas då Nordisk stil. Det är främst de andra polara raserna som tävlar i den grenen.
Slädkörning
Det är framför en släde som vår Siberian Husky hittar sitt rätta element. Du kan köra släde med två hundar eller mer. Hundarna springer i par, två och två efter varandra, och är kopplade till släden med lina. Någon mil är inga problem för en normalt tränad siberian husky, men med ambitiös och omfattande träning kan de klara lopp på över hundra mil. Det är enbart i slädkörning som du kan meritera din siberian husky och ta ett polarhundchampionat.
Foto: ©Josefin Andersson

Klövjning
Att klövja en hund innebär att man låter den bära på väskor. Det är ett praktiskt sätt att låta hunden jobba lite extra på promenader eller vandring. Det är viktigt att ha ordentliga, väl anpassade väskor och en lagom tung last.

 

Lydnad
Inom tävlings- och brukslydnad är Siberian Husky tämligen ovanlig. Den tycker ofta att det är tråkigt att göra samma saker om och om igen. Det går att träna och tävla lydnad, men kräver mycket motivationsarbete. Om du lyckas motivera din hund kan den bli precis lika bra som alla andra, kanske till och med bättre!

Agility
Siberian huskyns snabbhet och smidighet gör den till en duktig agilityhund. Utmaningen ligger i att bibehålla kontrollen över hunden när den är lös på banan. Andra hundar bits eller skäller när föraren visar dåligt. Siberian huskyn sticker iväg på springrunda. Se till att du tränar i inhägnad till du är säker på att din hund stannar hos dig.

Vilt- och personspår
Siberian huskyn är ofta en duktig spårhund. De gillar att jobba med nosen, speciellt ute i skog och mark. I vilt- och personspår får hunden arbeta med hjärnan och blir ofta trött och belåten efteråt!.

 

 

 

 

Rasklubben: http://www.siberianhusky.se/

 
 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela