® Hundras - Jack Russell Terrier

Publicerad 2011-09-15 13:24:00 « Hundraser,Om Jack Russell Terriern

I England har man under flera hundra år jagat räv med hästar och stora "pack" med Foxhounds. Detta har varit en sport för de högre stånden. När houndsen fick tag på räven bet de ihjäl den. Man jagade alltså inte som i Sverige med vapen. Om räven fann ett gryt att gå ned i kunde inte packet med foxhounds följa med. Man behövde en mindre hund. Därför avlades olika typer av terriers fram främst beroende på vilken typ av terräng de jagade i. En av dessa "raser" kallades för foxterrier.

Då räven gått i gryt var man tvungen att ha en särskild hund som drev ut "sprängde" räven. För att hunden skulle klara detta behövde den ha en viss storlek, skärpa och intelligens. Var den för stor eller oflexibel i bröstkorgen kom den inte in till räven (som är enormt smal och flexibel), var den för liten orkade den inte springa med på fältet en hel dag.

 

En inbiten rävjägare var pastorn John "Jack" Russell.Han avlade, precis som många andra, fram den typ av foxterrier han tyckte passade bäst för terrängen han jagade i. När engelska kennelklubben bildades och foxterriern blev populär som utställningshund såg pastorn att detta snabbt ledde till att foxterriern snabbt förlorade sina goda egenskaper som grythund. Pastorns linjer skiljde sig snart så mycket att det inte längre var en foxterrier. Jack Russell terriern var född.

Detta är anledningen till att Jack Russell klubbar världen över har tagit avstånd från kennelklubbarna. Jack Russeln avlades fram för grytjakt och det är som jakthund och inte som utställningshund den skall bevaras. Den vita färgen som skall vara dominerande, fyller sin funktion när terriern lämnar grytet. Ett pack med upphetsade foxhounds skulle annars lätt kunna ta fel på räven och hunden och kanske bita ihjäl terriern av misstag.Till dig som vill köpa valp
Jack Russell Terrier är en aktiv hund. Den lilla storleken kan lura folk att tro att det är en liten ras som man bara kan ha till sällskap och inte kräver så mycket aktivitet. Ingen kan ha mer fel. Självklart fungerar Jack Russell Terrier som en jättetrevlig familjehund också.

En Russell som inte blir aktiverad kommer själv att hitta på saker att sysselsätta sig med och detta kan bli mindre roligt för ägaren. Jack Russell Terrier är en stor hund i liten kropp och kräver lika mycket motion och aktivering som en stor hund.

 

Jack Russell Terrier är i grund och botten en jakthund och det kan visa sig att den älskar att jaga grannens katt, dra på egna jaktäventyr om du släpper den lös i skogen m.m. Erfarenheter visar på att såna egenheter minskar om man själv jagar eller tränar hunden i aktiveter där den får utlopp för jakten t ex. grytträning i konstgryt eller jagar praktiskt även viltspår ger hunden ett visst utlopp för jaktinstinkterna.

 

Nu kan man ju tro att en Russell mestadels är jobbig men så är ju självklart inte fallet. Men när man köper en Jack Russell Terrier så bör man vara inställd på att aktivera den på något sätt sen om det är agility, viltspår, lydnad eller liknande spelar oftast inte så stor roll.

 

Du är alltid välkommen att kontakta klubben för frågor vid valpköp eller andra frågor som berör din Jack Russell Terrier.

 

Lycka till med din nya kompis!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Rasstandard - Jack Russell TerrierUtmärkande drag
Jack Russell terriern måste visa sig livlig, aktiv och alert. Den skall imponera med sin oräddhet och sitt glada sinnelag. Man måste komma ihåg att det är en arbetande terrier och att den skall ha instinkter för detta. Nervositet, feghet eller överaggression måste motarbetas. Terriern skall alltid vara självsäker.

Helhetsintryck
En kraftfull, oöm terrier som är alert och ”på tårna” hela tiden. Mankhöjden varierar mellan 10,5” och 15”. (25,4 cm - 38,1 cm) Kroppens längd måste vara proportionerlig i förhållande till hundens höjd. Kroppen skall vara kompakt och välbalanserad, alltid fast och väl musklad.

 

Rörelser
Rörelserna skall vara fria, livliga och väl samordnade. De skall vara parallella såväl framifrån som bakifrån.

 

Huvudet
Huvudet skall vara välbalanserat och i proportion med kroppen. Skallen skall vara flat med måttlig bredd mellan öronen och avsmalnande mot ögonen. Det skall finnas ett stop men det skall inte vara överdrivet. Längden på nospartiet, från nosspetsen till stopet skall vara en aning kortare än från stopet till nackknölen. Nosspegeln skall vara svart. Käkarna skall vara kraftfulla och välutvecklade. Kindpartiet skall vara välmusklat.

 

Ögonen
Ögonen skall vara mandelformade och mörka. De skall vara fulla av liv och intelligens.

 

Öronen
Öronen skall vara V-formade, måttligt tjocka, framåtvikta samt burna tätt intill huvudet.

 

Tänder & Bett
Tänderna skall vara starka och bettet skall vara saxbett. (Överkäkens tänder skall sluta tätt över underkäkens tänder.)

Kroppen
Bröstkorgen skall vara grund och smal. Frambenen får ej sitta brett isär utan kroppen skall ge ett atletiskt utseende, inte ett tungbröstat. Ryggen skall vara stark, rak och i proportion till hundens höjd. Den skall vara välbalanserad. Ländpartiet skall vara aningen välvt. Som ett rättesnöre bara: Bröstkorgen skall vara så liten att man med normalstora händer når runt denna så att fingrarna möts. Man mäter precis bakom frambenen och detta när terriern är musklad och i arbetande kondition.

Frampartiet
Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda, sluttande, tunna i spetsen och tydligt markerade vid manken. Frambenen skall vara starka och raka med lederna i korrekt ställning. Armbågarna skall hänga lodrätt mot kroppen samt arbeta fritt vid sidorna.

 

Bakpartiet
Bakpartiet skall vara starkt och muskulöst. Bakbenen skall vara välutvecklade med god vinkling samt god böjkraft i knälederna för att få styrkan till ett gott frånskjut. Sett bakifrån måste hasorna vara parallella.

 

Tassarna
Tassarna skall vara runda, av kattfotstyp med hårda trampdynor. Tassarna får varken vara vridna inåt eller utåt.

 

Svansen
Svansen skall vara rätt högt ansatt och glatt buren. Längden skall vara i proportion med kroppen. Kuperad vanligtvis runt 10 cm. Den skall vara lång nog att utgöra ett gott handtag.

 

Päls
Släthåret får ej vara så tunt att det inte utgör ett fullgott skydd under hårda arbetsförhållanden. Strävhårs- och Brokenpäls får ej vara ullig.

Färg
Vitt skall dominera. Tecken är tillåtna i svart, tan och brunt. Brindle (tigerande) tecken är ej tillåtna! I Sverige gäller kuperingsförbud!! Skall endast ses som information för t.ex. importhundar.Rasklubben - http://www.jackrussellklubben.se/ och http://www.jrtc.se/
 
 

Fler Artiklar Om Hundraser: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela