® Kvarntorp - Sveriges Mest Förorenade Miljö

Publicerad 2012-11-07 20:13:00 « Fakta, Fitness!, Mänskligt,

Det är nog inte många som känner till det här lilla bostadsområdet, Kvarntorp. Många känner nog till den här stora ask högen intill - Kvarntorpshögen!
 
Det ni ser på bilden är ett igen växt område, för bara ett par år sedan (2003? 2006?) rev kommunen hyreshusen som stod övergivna. Det har nu växt upp och ingen tar hand om området. Varför, kan man fråga sig..
 
Hyreshusen ni ser i bakgrunden är Gasolvägen.
 
Kvarntorp är mest intressant pga historien som ligger bakom, när dem bröt skiffer. SSAB
Historien sträcker sig så långt bak som 1940 talet. Hyreshusen här ute i Kvarntorp är nästan lika gamla, 1960 (om jag inte minns fel) byggdes dem första livs tecknen här ute.
 
 
1988-89 revs några hyreshus för att kunna bygga nytt - Stybbvägen. Här bor jag idag.
 
 
 
 
Kvarntorpshögen är det enda beviset, idag, på vad som hände här ute på mitten av 1900 talet. Högen är idag full av konst, konst på hög. Men visst finns det fortfarande brinnande aska i högen, därför kan man inte röra sig hur man vill på högens alla områden. 
 
Jag själv har bott här ute i ca 1½ år nu, och har satt igång en process om att starta upp en hyres förening här ute. Så vi kan ta reda på kommunens marker, och göra något som gynnar Kvarntorps rykte. Dem boende här ute är beroende av miljön, dvs att lekparker och aktiviteter för barn här ute är ett stort intresse. 
Vi har även kvar ett par stycken, som jobbade på SSAB förr, och som ännu inte har flyttat ifrån området. Utan dem får se det här underbara området försvinna med tiden - sakta men säkert. 
 
 Kvarntorps livs. Numera lokal för Byrsta församling.
 
 Från Kvarntorpshögen. Ner mot industriområdet.
 
 Efter att SSAB slutade bryta här ute i Kvarntorps området, lämnades många brott kvar. Numera vattenfyllda, och som har ett eget liv. Här ute finns även en egen sjö för hundarna, enda stället där dem får bada.
Även Jetski åkarna har fått ett eget brott att hållas i. Man kan inte tro att detta fina området har varit en inkomst källa för många. 
 
 
Lite bilder ifrån Kvarntorps området..
 Det som syns av den urgamla tuben.
 
 
 
 
Här bröt dem inte alls lika mycket, och detta brott ligger strax söder
om Hällabrottet - granne till Kvarntorp.
 
Kvarntorpshögens trappa används även av "QuiteRight" - Besegra Trappan!
 
 
Har du vägarna förbi, hojta till så ger jag dig mer än gärna en guidad runda runt detta
fantastiska område!
 
Läs Också Om
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela