® Mer Om Borderline - Behandling

Publicerad 2012-11-08 08:42:00 « Fakta, Människans Psyke, Mänskligt,

I det förra inlägget skrev jag mest kortfattat om Borderline, här kommer behandlings metoder.
 
Läkemedel

Antidepressiva (serotonin och/eller noradrenalin hämmande – SSRI och SNRI)
Dessa tabletter behandlar framförallt depression och ångest, men dem har även visat positiv inverkan på tvångstankar, ätstörningar och bipolär sjukdom. Antidepressiva läkemedel har också blivit kända som ”sinnesförhöjande medel”, därav det vilseledande begreppet ”lyckopiller”. Vad dessa tabletter gör är att återställa dem naturliga nivåerna av signalsubstanserna i hjärnan, serotonin och/eller noradrenalin, och personen känner sig friare, gladare och börjar fungera mycket bättre.
Exempel på tabletter är Sertralin, Voxra, Zoloft, Cipramil, Edronax och Efexor.

 

Antipsykotiska (dopamin hämmande – Neuroleptikum)
”Neuroleptika” har betydelsen ”greppa tag om psyket”, och det är precis vad dessa tabletter gör, dem har en viss psykoslindring. Det finns även olika typer av neuroleptikum, så man ska vara försiktig med vilken man använder.
Exempel på tabletter är Theralen, Risperdal, Nozinan och Zyprexa.

 

Stämningsstabiliserande (antiepileptisk)
Antiepileptika betyder ”medel mot epilepsi”. Vissa antileptika medel, exempelvis Lamotrigin och Ergenyl, används som humörstabiliserande medel vid psykiska sjukdomar såsom schizofreni. Forskningen visar att en del utav borderline personerna, som deltog, hade positiv upplevelse av dessa tabletter.

 

Lugnande (benzodiazepiner)
Dessa tabletter är ataraktika, det vill säga lugnande medel. En av dem mest uppmärksammade är Rohypnol, numera går det under Flunitrazepam och Fluscand. Den mest utskrivna formen utav benzodiazepiner är dock Sobril. Muskelavslappnande, ångestdämpande, sövande, motverkar aggressivt beteende. Detta är ett få antal effekter som dessa tabletter ger. Benzodiazepiner förekommer i tre olika läkemedelsgrupper i FASS: lugnande (ataraktika), sömnmedel och antileptika.
Exempel på lugnande: Stesolid, Temesta, Xanor och Atarax.
Exempel på sömnmedel: Zopiclan och Propavan.
Lugnande och sömnmedel kan även vara i blandad form och finns då i Rohypnol, Nitrazepam och Triazolam.

 

 

SET - Metoden

S-Stöd
Man visar att man bryr sig om personen. ”Jag är verkligen orolig för hur du mår”, är ett S-uttalande.

E-Empati
Man ser och bekräftar personen. ”Så dåligt du måste må..”, ”nu har du kommit i en pressande situation..” Att visa empati är inte detsamma som att trösta, inte heller talar man om sina egna känslor. Här kan personen brusa upp, det är det här som väcker raseriutbrotten och förstärker rädslan om ensamhet. Detsamma gäller om du visar sympati om han är i kris, han kommer att attackera ännu mer.

T-Sanning och Konsekvens (Truth)
Här betonas verklighetsaspekten om att personen ytterst sätt är ensamt ansvarig för sitt liv, sina handlingar och dess konsekvenser. Andra människor finns där för att ge stöd och hjälp, men dem kan ALDRIG ges ansvaret för personens liv.

 

Att ställa frågor som ”Hur tänker du lösa den här situationen?” eller ”Vad kan du göra nu för att det ska bli lugnare/bättre?” är svåra för en borderline person att ta till sig, därför att det gör personen delaktig i problemet och att det är hans ansvar att lösa det.

”Det och det hände.. Så här blev konsekvenserna..
Det här är vad jag kan göra.. Vad kan du själv göra?”


Att beskriva konsekvenserna av personens handlingar och att själv hålla sig på en saklig och neutral nivå är nödvändigt för att kommunicera med honom i konflikter eller krissituationer. Vill man få igenom ett samarbete eller en kommunikation är alla tre moment nödvändiga, men det finns INGEN garanti att borderline personen ”tar in” samtliga moment.

 

Om inte stödet tas med kommer personen att anklaga dig för att du inte bryr dig om honom, eller att du drar dig undan. Om empati saknas, eller om personen inte ”hör” det, kommer du att anklagas för att inte förstå honom, att du aldrig förstått honom. Personen upplever sig avvisad och då bryts kommunikationen och en fortsatt kommunikation är omöjlig.
Om sanning och konsekvens uttalanden är otydliga eller oklara, kommer personen tolka dem efter eget huvud och antagligen så att du kan ses som ansvarig för hans mående. Han kommer tro att du och han delar uppfattning och att allt kommer vara ”bra” tills hans orealistiska krav nästa gång blir omöjliga att tillgodose.

 

Läs Mer Om Borderline Här!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela