® Hundens Sjukdomar - Porta Cava-Shunt

Publicerad 2012-11-09 08:36:00 « Fakta, Hundliv,

Den här resan börjar redan i mammas mage, fostrets lever har inte kommit igång riktigt ordentligt. Och valpen får näring via navelsträngen, som är en sammankoppling mellan mamma och valp. Navelsträngen går från mamman till valpens portasystem (som kallas vena porta.) Portasystemets uppgift är att transportera blodet rakt igenom levern till bakre hålvenen (som kallas Vena cava) – denna transport kallas för shunt, dvs att blodet ”shuntas” förbi fostrets omogna levervävnad.

När valpen är redo att födas avbryts transporten (navelsträngen klipps av) av blodflödet och normalt sätt ska då valpens portasystem leda blodet in i levern, dvs att den ska föra näring från tarmen till levern.
Vid denna sällsynta sjukdom fungerar inte transporten utav blodet på samma vis.

(Så här kan det se ut efter en operation)

 

Den blodmängd som inte först passerar levern, för att renas, utan direkt går till blodomloppet i kroppen, innehåller en del giftiga ämnen, som har absorberats från födan. Dessa ämnen påverkar framförallt det centrala nervsystemet - desorientering och kramper kan förekomma.

Shunt orsakas då av att levern inte arbetar ordentligt, eftersom att blodet inte transporteras direkt utan tar en omväg. På denna långa resa blir blodet mättat med slaggprodukter, särskilt av nedbrytningen av protein (äggviteämnen.)

 

Vanliga symtom vid Porta Cava Shunt
* Debuteras i unga åldrar
* Trötthet
* Kraftigt påverkad (nästintill medvetslös) efter måltid
* Förändrad aptit
* Piggare vid matvägran (blodet är fritt från slaggprodukter)
* Dricker mycket
* Mag-tarmstörningar förekommer

 

Diagnos
Diagnosen ställs genom en del prover, bla mängden gallsyra i blodet före och efter utfodring. Även urinprov, där man kollar förekomst av biuratkristaller. Ultraljud och / eller en speciell röntgen undersökning, där man sprutar in kontrastmedel i portasystemet via mjälten.

Behandling
Även om operation kan erbjudas är det inte säkert att levern orkar arbeta efter en tid med onormal arbetsuppgift. Dock finns det hundar som gått igenom operation, även med läkemedel som slut punkt.

Leverns funktion. 
Levern lagrar proteiner, mineraler, vitaminer (tex B12 och A) som kan lagras för flera års behov. Levern är på så sätt viktig att uppgiften är att rena blodet från gifter så som läkemedel.

 

Läs Om Wilma

 

Läs Också Om

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Välkommen


Undersköterska, med inriktning på psykiatri. Levt med social + agora fobi i ca 10 år. Sambo. ADHD. Paniksyndrom. Har hundar, katter & Kanin. Boogeyman under sängen. Vill men gör inget. Mamma. Ångest+Depression syndrom.

Follow on Bloglovin

bloggar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela